I. Espresso marathon aneb kráva, kráva, kráva
Pátek, 04 Duben 2008 01:06

I. Espresso marathon aneb kráva, kráva, krávaAčkoli kávy bylo na GK v poslední době až až, nedá mi to a přidávám svůj pohled na proběhnuvší I. Espresso marathon. Akce to byla ojedinělá a v našich končinách svým zaměřením zcela atypická. Nečekali jsme zázraky, ale výsledky z návštěvy první části z téměř třicítky vybraných podniků přinesly více rozčarování než reklama na vegetariánskou verzi Big Maca...

 

Motivace k absolvování marathonu

motivace kávaVe vzduchu se poflakující ideu většího testu pražských kaváren uchopil a organizačně pokryl pan Cuketka. Po dlouhých odkladech a hledání vhodného termínu se scházíme lehce před polednem v bodě A – Cafe Savoy. K dispozici máme upravené degustační listy, které se opírají o následující bodovací stupnici. Maximální počet bodů je 108.


Espresso (max. 63 bodů):

  • barva cremy 0 – 6
  • konzistence a výdrž cremy 0 – 6
  • chuťová vyváženost 0 – 6 *
  • tělo 0 – 6 *
  • načasování servisu 0 – 1
  • správné šálky 0 – 1
  • lžička, cukr, voda, ubrousek 0 – 1

Cappuccino (max. 39 bodů):

  • vizuální správnost 0 – 6
  • konzistence a výdrž mikropěny 0 – 6
  • chuťová vyváženost 0 – 6 *
  • načasování servisu 0 – 1
  • správné šálky 0 – 1
  • lžička, cukr, voda, ubrousek 0 – 1

Podnik (max. 6 bodů):

  • koncept, styl 0 – 6

* tato hodnota se násobí čtyřikrát



Kvalita kávy obecně

kava espressoJe otázkou na čí straně je vina za mizernou kvalitu espressa a cappuccina servírovaného ve většině kaváren a restaurací. Z mého pohledu je odpověď jednoduchá, může za to majitel a provozovatel. Alibismem zasmrádající výmluvu typu: „Našim hostům taková káva chutná,“ je možno slyšet až příliš často. Kde to jsme, když věhlasné podniky označované za nejlepší pražské kavárny servírují mizerné kafe a nepovedené cappuccina. V Čechách, chtělo by se říct. Současný stav věcí kávových mě nutí omezovat konzumaci v neprověřených podnicích na latte a úplně ideálně minerálku nebo čaj. Problémem není jen samotná příprava espressa, ale spíš zájem provozovatelů nabízet kvalitu. V některých případech se jedná až o jistý stupeň ignoranství. Smlouva s ďáblem (distributor), espresso mašina, mlýnek a v lepším případě jednou za X týdnů zběžná kontrola nastavení při závozu kávy. To opravdu nestačí.

Až příliš jednoduché hodnocení

hodnocení kávy cappuccinaBěhem našich espressních cest jsme prakticky nehodnotili (nemohli) kvalitu kávy (směsi) ale hlavně její technické provedení. Paradoxně to odbouralo jistou část subjektivních pocitů a přispělo k větší objektivitě učiněných závěrů. Ono to ani jinak nešlo, protože většina espress měla hned několik závažných nedostatků zároveň. Nuže, pojďme se na jednotlivé podniky podívat konkrétněji. Jen pro pořádek. Navštívil jsem jen ty podniky, o kterých se zmiňuji.

Cafe Savoy

espresso káva cappuccinoEspresso je servírováno s téměř nulovou cremou. Za vinu to dáváme dlouhému stání hotového nápoje při čekání na přípravu cappucina. Což nás ovšem jako konzumenty příliš nezajímá. Cappuccino je kvalitativně výš. Nesplňuje některé parametry (stopy kávy od nalévání mléka - po okrajích mléčné pěny), ale pěna má dobrou konzistenci a jako celek se jedná o příjemně pitelný nápoj, který rozhodně neurazí. Závěr? Cappuccino v Cafe Savoy je „fajn“. 

Kavárna Slavie

espresso káva cappuccinoLeštěný prd pražského světa kaváren. Prominentní lokalita, prominentní výhled, káva značky Alfredo a cappuccino se skořicí. Pominu neuvěřitelně dlouhé čekání a přejdu rovnou k jádru věci. K takovému podniku by se hodila špičková káva a servis s noblesou. Rádoby moderní porcelán Alfreda působí malinko jako pěst na oko. Tedy stejně jako automatický proces prznění skořicoPosypem. Vizuální podoba espressa naopak vzbuzovala jisté pozitivní očekávání, ale s negativním výsledkem. Ve Slavii bych si dal leda Mattonku.

 Image

Image 

Cafe Louvre

espresso káva cappuccinoČasté místo mých schůzek. Upřímně, kávu tam nepiji. Dávám přednost horké čokoládě nebo čaji. Cappuccino přišlo na stůl v děsivé kondici – snad nejhorší ze všech ochutnaných. Zásadním problémem bylo špatně napěněné mléko. Základ espressa taky zrovna neuhranul. Kromě jiných věcí mu uškodila nedoladěná „logistika obsluhy“ a s ní související rostoucí interval mezi přípravou kávy a jejím podáním hostovi.

Image

 

La Vecchia Bottega

espresso káva cappuccinoObchod s kuchyňskými potřebami jasně ukázal, že kvalitní káva je hlavně o přístupu, zájmu majitele a lidech, kteří jí připravují. Ochutnané cappuccino bylo excelentní. Minimálně kvalita mléčné pěny by zasloužila téměř plné hodnocení. Espresso bylo o něco horší, ale stále v porovnání se zbytkem „startovního pole“ nadprůměrné.

Image

 

Kavárna Adria

espresso káva cappuccinoTady nemám moc co říct. Oba typy nápojů byly, v rámci testované skupiny, průměrné kvality. Za připomínku stojí hláška pana provozního ve stylu: „Proč nám fotíte naše kafe??“

Image

 

Fusion

espresso káva cappuccinoPodnik, do kterého jsem nikdy předtím nevstoupil, přestože se nachází přímo u stanice metra Můstek. Oceňuji slušně připravenou Lavazzu (příjemná „unisex“ směs), cappucino nebylo úplně ideální. Převládalo v něm mléko, které přebíjelo relativně jemný chuťový charakter espressa.

 Image

 

KKK

„Lidi co tvrdí, že černá je růžová a hovno čokoláda, patří k psychiatrovi. Mně se s té vaší kkkávy málem zvedl... kkkýbl.“ :-))

Image
Image 


Teď velmi vážně

Co se může jevit jako „funny flame“ (viz diskuze u pana Cuketky) není zdaleka taková legrace, jak se zdá. Na podzim minulého roku jsem byl přítomen podobně fanaticko-osočovací kampani, která byla vedena proti Štěpánce Havrlíkové z české pobočky SCAE (organizátor soutěže Mistr kávy). „Dovolila“ si do denníku 24hod napsat nemilou pravdu o tom, co v Káva Káva Káva servírují za „dobroty“. Následovalo neuvěřitelně arogantní jednání ze strany majitelů, napadání a znevažování znalostí hodnotícího. Štěpánka byla ještě tak milá a vstřícná, že se snažila problematiku vysvětlit. To mělo za následek další těžko pochopitelné emaily, urgence vydavateli a „more extras“. Historie se opakuje a stejný vzorec je aplikován i v případě našeho hodnocení. Vážená Dagmar Marie Kierans, proberte se prosím nebo navštivte … 

... nějakou pořádnou kavárnu :-))))

 

Slovo závěrem

V podobných akcích budeme pokračovat. Má to smysl! Toť vše :-)

Výsledné hodnocení v číslech za celý degustační tým (s kterým se ztotožňuji) najdete v článku pana Cuketky. Já si zde ponechal prostor pro osobní hodnocení na slovní bázi.

 

Přidat komentář
  • J.Č.  - No potěš...
    Oceňuji odvahu to i po "diskusi" u Cuketky napsat tímhle způsobem a na plnou hubu. Očividně je to všude stejné, u kávy i vína. Jakmile člověk jednou napíše negativní názory, je označen za "samozvaného mlaskala", urážen jeho věk a nezkušenost s vlastní přípravou kávy/vína. Jakmile něco výrazně pochválí, jiní lidé zase odkazují na články jako na reklamu... si nevybereš :o)
  • zaslepenec  - jen tak dál
    díky za takovéto testy. Alespoň půjde člověk najisto a zbytečně se nenaštve když mu přinesou místo cappuccina "kaločíno" :)
  • Maroslav  - ...v českých kavárnách bohužel nic novéh
    Maximálně fandím akcím tohoto typu, určitě prosím pokračujte. Akorát mám trochu obavu, že možná na korektní espresso nebo cappuccino vůbec nenarazíte. Na sobě dokonce pozoruju časem stále rostoucí hrůzu z toho, jaké espresso mi v kavárně přinesou na stůl. Neznalost a lhostejnost jak personálu, tak zřejmě i majitelů mě kolikrát udeří takovou silou, že do kaváren chodím bohužel čím dál méně, a pak se to večer snažím dohnat na své domácí mašince...
  • dagmarmariekierans
    Mili radoby experti na kavu: mohla bych vas soudit pro utrhani na cti a take pro to, ze lzete a ukazujete na fotografiich na pul vypite espresso. Pokud se tyka pi. Stepanky tak si pekne vymyslite. Pani Stepanka totiz vubec nevedela, ze se muze davat skorice na capuccino. Co na to rici? Ma to vubec cenu se bavit s vami radoby experty, kteri pouze nedavno slyseli o kave? Asi ne.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Vy si nedate pokoj??
    dagmarmariekierans: Erupce na slunci? Pry to jde i pres mraky:( PS: Ja ty vase emaily Stepance cetl (a dotycna je ma archivovane). O tom, kdo komu utrha na cti by se dalo dlouho debatovat, vazena. A jestli mate problem s fotkou espressa, tak doporucuji neco na uklidneni. Neni Vam to uz trapne, takhle okolo sebe kopat? Vzdyt kava je tak krasna surovina..mela by lidi sblizovat...
  • Maroslav  - ...ach jo...
    Ty fotky kávových výrobků z KKK ve mě vzbuzují nepříjemné vzpomínky na "kafe z kantýny" zhruba před 10 lety v jisté fabrice. Jestli toto má být chlouba "renomované kavárny", tak teda potěšpánbů...:-( Nicméně chyba je i v nás...v konzumentech. Jak jinak si totiž vysvětlit ty kavárny přeplněné spokojenými zákazníky? Kdyby se podobný test provedl i na osazenstvu těchto kaváren, zjistilo by se, že 90% lidí ani vlastně neví: co to je, jak má vypadat a jak má chutnat espresso či cappuccino...:-( Potřebujem osvětu na obou stranách.
  • Sklenička  - K diskusi a kvalifikaci diskutujících...
    [URL=http://vins.blog.cz]Něco o víně[/URL]Nedá mi to, abych nedodal, že nesouhlasit je normální. Tak jako zdejší recenzent nebo p. Cuketka nesouhlasí s kvalitou kávy v KKK, paní KKK nesouhlasí s jejich názory. Potud OK. To ostatní jsou pitomosti. Na místě paní KKK bych se nezabýval kvalifikací recenzentů ani jejich osobními vlastnostmi, každý, kdo přijde do KKK a koupí si jejich kafe, by se tím měl kvalifikovat k tomu, aby mu KKK naslouchalo bez zpochybňování jeho schopnosti kávu vypít (nebo vyfotit). Měl bych dodat něco odsuzujícího o tom "opovrhování zákazníkem" atd., ale tenhle technokratický přístup se v Čechách pomalu stává normou, už od dávné doby, kdy řidiči MHD začali přezdívat převáženým davům "kaštani." Jinak mám od věci odstup, po několika dovolených v Itálii mi žena koupila k vánocům presovač, a už několik let mimo domov úspěšně předstírám, že kafe nepiju. Ale kdyby pro nic jiného, tak kvůli diskusním příspěvkům paní KKK stál Espresso maraton za to.
  • Khirsah  - utrhání na cti
    dagmarmariekierans: pana GurmetKlub.cz byste zaprvé nemohla soudit, to dělá soudce, mohla byste na něj maximálně podat trestní oznámení. Zadruhé utrhání na cti je termín zavedený v $3 zák. 108/1933 Sb. Tento zákon ovšem pozbyl platnosti $311 zák. 86/1950 Sb. Maximálně byste mohla podat trestní oznámení na Pomluvu podle $206 zák. 412/2002 Sb., ale to byste musela dokázat, že uváděné informace jsou nepravdivé. Hezky den D
  • Sabine  - to je hustý
    Jejdanánku, vždyť jde jen o kávu ( kávu kávu :o) lidičky proč se ta paní tak zlobí ?!? recenzentům ...Nápad 10/10 provedení 9/10 prezentace 8/10 pochopila jsem to správně, že jste se prostě jen vydali ochutnat kávu , ... v jeden den a napsali o tom své zážitky ... Proč tu lítaj paragrafy ?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso marathon
    J.C. Ono to jinak ani neslo. Ohrazeni se proti kritice podlozene logickou argumentaci vitam, ale v pripade pani KKK se jedna o fanatizujici stihu, ktera sice dodala EM "stavu".. ale diky me hitsoricke zkusenosti s touto osobou a jejim jednanim jsem si opravdu nemohl pomoct. Dokonce jsem pouzil prvni sproste slovo na GK.. :-/ zaslepenec: Testy budou pokracovat! Uz se chysta dalsi "kolo":) maroslav: Prostor pro zlepseni je na obou stranach, to mate pravdu. Ale ten vetsi je prave na kavarnicich... Malokdo je sam od sebe studijni typ.. tim chci rict, proc je asi povinna skolni dochazka:) Majitel / barista by mel sve hosty vychovavat, otevirat jim obzory... A s tou HRUZOU.. to mame stejne. Nakonec jako milovnik kavy skoncim uplne na vode.. Sklenicka: Podepisuji... a s tim predstiranim:)) Nekdy je to jistejsi.. Khirsah: Dekuji za odborny rozbor:) Podobna argumentace komentujici je standardni a pripomina mi jeden dil Simpsons... Homer, rukavice a "zadam satisfakci, vyzyvam vas na souboj":))) Sabine: Pochopila jste do dokonale:) Na rozdil od jinych pani.. ;-)
  • AleAle  - Le Patio - espresso
    Je škoda, že cestou z Louvre jste se nestavili v Patiu. Myslím, že by to trumflo všechna očekávání. Naposledy jsme si tam espresso dali asi před 2 lety, stálo, tuším, 60, a chutnalo to jako výluh z ropného vrtu. Něco tak nechutného za toolik peněz je skutečný exces. A horká čokoláda v jejich pojetí je bledé kakao jako z nemocnice. Takových podniků znám víc, ale musím si zachovat odstup od tématu, pokud možno. :-))
  • AleAle  - pardon
    Omlouvám se, Le Patio jste navštívili, všimla jsem si toho až v tabulce hodocení u souseda. Ale skončil někde v polovině a navíc zůstal bez komentáře, což mě naplňuje hrůzou, že někde jinde je káva ještě horší v poměru k ceně.
  • Bedra  - Trochu offtopic
    Není náhodou ten pán na první fotce pan Cuketka?
  • Guest
    Není...hádejte znova
  • Jarda T.
    Bedra: nene, to jsem pouze ja:) Pan Cuketka a Ondra zustali chytre v anonymite...Ted se bojim jit normalne s pritelkyni do kavarny na kafe:)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso marathon
    AleAle: Uz jsem to dopsal do clanku. Ja jsem z casovych duvodu navstivil jen cast kavaren. Ale vzhledem ke shode v predchozich hodnocenich nemam duvod vysledkum ze zbylych podniku neverit:) Bedra: Neni.. pan Cuketka je k videni jinde:)) Dokonce na jeho strankach.. kdo hleda, najde:) Jarda T: Rikas, ze jsi byl po nedelnim obede v KKK na dvojitem espressu?:)))
  • ptiger  - slavie
    já jsem prožil vloni ve slavii noční (denní) můru hosta- když po delším čase přinesli splihlou kávu, tak za chvíli se kousek od našeho stilku postavila skupinka japonců, kteří vzorně čekali, až uvolníme místo. Což jsme po cca pěti minutách udělali, aby hned nastoupili....personál nic, asi utratí víc, takže tam už tedy nikdy.
  • tomas  - espresso
    Jen tak dal, takova "kavova mapa Prahy" by nebyla od veci. Dneska jsem se celkem nahodou ocitnul ve Stepanske, kde jsem narazil na podnik [I]"BRESTO - Kavarna a Vinoteka"[/I] napojovy listek vypadal, co se tyce druhu kavy, "papirove" celkem obstojne. Docela by me zajimalo, jak by tohle misto ohodnotil vas "espresso marathon team".
  • Jarda T.
    Pracuje se na tom, diky bohu za Google Earth:) Chtel bych to udelat ale otevrene pro nazory ostatnich lidi. Preci jenom je v Praze kavaren stovky a casu malo...
  • pleva  - já věřím bloggerům ;-)
    Fandím a držím palce "psychopatickým ochutnávačům", kteří v žoldu MC Donalds obešli ve slotě dešti Prahu a ochutnávali :-)))). Kávě nerozumím, nikdy jsem ji nepil a vím, že v KKK nezačnu. Už jen kvůli reakci majitelky :-( (zapomněla dodat, že v US mají za vrchol kávy Starbucks...) Ale vážně. Moc hezky se to čte a fotky leccos napověděly. Jako vždy excelentní fota :-) Škoda, že není víc srovnávacích testů. Mohli byste si s Cuketkou a Matesolou sednout před Lídla, nakoupit džusy tam i jinde a otestovat třeba ty džusy (jsem ochoten poskytnout první pomoc....)
  • von Klein  - KKK
    Tak jeden můj osobní postřeh ke KKK, s vaším dovolením. KKK na Andělu je širokodaleko velmi slušný podnik, kde dělají super lívance s javorovým sirupem a překapávanou kávu to go. Překapávanou kávu to go tam dělají lepší, než v Coffee heaven, hlavně proto, že Coffee heaven mi při první návštěvě řekli, že káva nebude, protože zavírají za hodinu a zbytek už by nestačili prodat (!!!!) při druhé pak, že káva bude za deset minut. Jo a je lepší než ve Starbux. KKK jí mají takřka vždy. Holt filtered coffee patří mezi mé oblíbené, espresso piju jenom v Itálii :-) Takže KKK je podnik, kde se espresso sice pít nedá (potvrzené i jedním mojím kamarádem, se kterým jsem tam byl), ale jiné produkty tam špatné nejsou.
  • monika  - Slavie
    ...ve Slavii ani Matonku ne!!! Přinesli mi ji ve špinavé, mírně zapáchající sklenici ....asi nefungovala myčka.
  • delikatesy  - crema
    pre pani dagmarmariekierans dopoly vypite espresso... navstivte prosim poriadnu kaviaren a mozno zistite, ze aj v dopolovice vypitom espresse by mala crema este zostat, tu som nevidel takmer ziadnu. Crema musi zostat na mieste dokonca aj po zamiesani lyzickou. Prajem prijemne zobudenie...
  • delikatesy  - este doplnenie pre pani z KKK
    a aby som nezabudol: nebudte jesitna a uvedomte si, ze argumenty, ktore tu pouzivate, potom tie prave patria Vam. Ak povazujete tychto ludi za amaterov, tak by ste sa nad ich komentare mohli povzniest. Tym ako ste ale zareagovali, ste dali na javo, ze mali zrejme pravdu oni. Viete ako sa vravi, trafena hus zagaga... Prvy rozhorcene konfrontacny ton, ktory som si tu precital, bol bohuzial od vas. Namiesto toho ste mohli kludne priznat, ze sa specializujete na americke pitie kavy, teda velke pohare, slabsia kava a kludne priznat farbu, nikto by vam za to neodtrhol krk. Ja tiez neodsudzujem McDonalds, ale jest tam nepojdem. Hrat sa ale s vasim setupom na echt espresso mi pride jednoducho smiesne. Rovnako, ako keby talianska pizzeria mala v ponuke aj tofu a bambusove vyhonky... Vas podnik vnimam na prvy pohlad ako americky, mimo ineho aj vyberom zakuskov (cheesecake asi neni typicky cesky dezert, ze? ani javorovy sirup na lievancoch...). len pre istotu, ze by vas zaujimalo, ako som s tymito ludmi tu zpriahnuty, tak nijak. Som zo Slovenska a par rokov som v Sydney robil baristu. Mimo ineho v najstarsej talianskej kaviarni v meste... A kavu u vas som ochutnal, ako som uz povedal, nie ste adresa, kam by mal clovek zajst, ked chce espresso. Ak chce velku americku kavu, tak naopak, budete prva adresa na zozname. Cize, mozno aj tu vzniklo cele nedorozumenie, ja by som u vas gurmanske espresso ani cappuccino nehladal. To vsak v ziadnom pripade neospravedlnuje Vase prehnane reakcie.
  • Pavel Bláha
    Dobrý večer dnes sem navštívil kavárnu aquarium v galerii nové butovice. Kapučíno které mi tam připravili bylo výborné. Latte art byl sice nepovedený ale pěna měla velmi dobrou konzistenci a nápoj celkově byl chutný. Mají tam značku piazza D oro. Nabízejí tam i netradiční nápoje jeko např. káva s medem atd..
  • simaja
    Nemohl jsem se nedostat do KKK. Po precteni vsech komentaru me velice zajimalo, zda je kava takovou, jaka je na fotografii. Vydal jsem se tedy na vylet do Prahy na kavu. To, co jsem zde nedopil bylo jeste o neco horsi, nez turek z potocni vody od ukrajinskych zedniku. KKK rozhodne nedoporucuji. GurmetKlub.cz: diky moc za recenze, se kterymi mohu vetsinou az na par drobnych vyjimek souhlasit. Vsem degustatorum preju pevne zaludky pri podobnych zaludnostech jako je KKK.
  • pulsus@seznam.cz  - skvělý káva_KAVOVARNA STEPANSKA/LUCERNA
    Ok,může být,Vaše rozpaky z prvního marathonu sdílím. Nicméně přidám skvělý tip pro příští espresso marathon - zkuste párkrát Kávovarnu(vstup do Lucerny ze Štěpánské)ráno i navečer. Záměrně nedoporučuji návštěvu jen jednou-vytratí se přehled o jednotlivých kávách anebo čokoládě(nikoli instantní).Pozoruhodná, ne-li špičková,a přitom dostupná a setrvale výtečná-Kávovarna. Vynikající káva nikoli náhodou,ale přepečlivou soustavností a hledáním/hlídáním kvality suroviny i přípravy. Rád si vyslechnu Váš názor na kávu z Kávovarny:-).
  • Harten  - můj tip
    při návštěvě centra doporučuji kavárnu Cafe Broadway v retro obchoďáku Kotva, espresso tam mají excelentní, na stříbrném tácku a konvičkou našlehaného mléka... to už se málokde vidí, pak ještě rád zajdu do Cafe No.1 u národní třídy... to jsou moje dobře vyzkoušené tipy na dobrou kávu a klidné posezení
  • Jaroslav Orlík, Opava  - Každý to vidí jinak
    Vidíte, každý to vidí jinak. Já jsem se, v kávě, do nedávna, vůbec neorientoval. Dnes už si připravuji espresso sám doma a můžu říct, že mi ho tak kvalitní připraví málokde. Nicméně k tomu, proč jsem sem vešel. Že si ve Slávii dáte matonku nebo čaj? No vidíte. Vy jste kávomilec a dal byste si tam čaj. Já jsem milec obého a nedal bych si tam nic. S čaji je to ještě podstatně horší a složitější, než s kávami, přestože příprava kvalitní kávy vyžaduje podstatně dražší zařízení a snad i více kumštu, než příprava čaje. U čaje je to z 90% o surovinách, i kávy tak půl na půl o surovinách a procesu přípravy. Ale věřte, že o ten čaj, co si ve Slavii dáte, byste si, jako čajomilec, neopřel ani kolo. A tak to vidíte. Na jedné straně Vám nesedí většina káv v kavárnách ale co se čaje týče, vypijete kdejaký patok z pytlíku. Já jen, že všechno je relativní a pokud by měli v hospodě podávat všechno absolutně košer, musel byste tam zaměstnat to nejlepší, co existuje. Baristy počínaje, těmi, kdo připravují excelentní steak konče. Ale souhlasím s Vámi, takové patoky, které se u nás honosí názvem káva, to je opravdu dílo.
  • Taffey  - Barva krémy
    Ještě se musím vrátit. Nemůžu si pomoct, ale hodnotit barvu krémy mi příjde velmi nefér. Až budete hodnotit tento parametr u káv, připravených ze stejné kávy, pak jsem pro. Ale jsou kávy, a je jich mnoho, které mají excelentní chuť i skvělé tělo, ale krému mají světlou. Už z vlastní povahy. Jsou kávy, ze kterých oříškovou krému zkrátka neuděláte. Já mám sice též radši hustou, tmavší krému, ale mám za to, že tady, mezi námi, Čechy, začínají vznikat jakási dogmata. Třeba, že kréma musí být tmavé, oříškové nebo karamelové barvy. To je čistě optická záležitost, s chutí to nesouvisí, byť ten pohled na kávu je taky celkem podstatný pro to, jak se ke kávě od prvního pohledu stavíme.
  • edas  - francis x1.2 nedělá pěnu
    mam kavovar francis x1.2 z r.2004 na POD a páku na mletou kávu.teprve ted jsem ho v r. 2014 nastartoval.páku dokoupil.kávy mám už asi 5 druhu.prosím poradte mi ,nemohu docílit žádné pěny,káva se připravuje 25-30sekund mletá nebo POD.jsem už z toho neštastný až naštvaný.děkuji
Komentářů (31)