NÁZOR: Hudba v restauraci – dobrý sluha, zlý pán
Sobota, 09 Září 2006 00:00

NÁZOR:  Jídlaso a hudba – dobrý sluha, zlý pánVlivů psychologicky ovliňující výsledný gastronomický zážitek je několik. Mezi ty nejznámější patří (v případě, že mluvíme o návštěvě restaurace) kvalita obsluhy, interiér restaurace a čistota toalet. Na mě ale působí ještě jeden prvek a tím je „zvuková kulisa“. Mnoho restauratérů tento fakt naprosto opomíjí, nebál bych se užít slova – ignoruje. Hudba je trochu jako víno. Ke každému pokrmu a prostředí se hodí jiný žánr. Pojďte se společně trochu zamyslet nad tím.. jak chutná hudba...

 

Zvuk jako koření

zvukZde existuje docela přímá paralela mezi hudbou a kořením. Styl hudební produkce typu „Pejsek a kočička“ vede k jedinému – akustickému znechucení. A co si budeme povídat, jsme lidé. Každý z našich pěti smyslů nepřetržitě vyhodnocuje okolní informace. Stejně jako špinavý ubrus, který nás mimochodem okamžitě „praští do očí“, může podvědomě působit špatně vyřešené „akustické pozadí“.


Jak zní restaurace aneb „Asterka“ k obědu nepatří :-)

Akustický komfort hostů není není jen prázdný pojem. V několika bodech se pokusím shrnout to nejdůležitější, co mě dokáže v restauraci dokonale otrávit.


1)  Rádio Jerevan....

Zlozvyk číslo jedna! Neznám horší věc, než restauraci kde na plné pecky vyhrává rádio se stanicí plnou superVtipných komentářů. Opravdu mě nezajímá, jestli se dotyčný dovolal první a vyhrává CD skupiny - Standa Hložek Revival. A zcela chladným mě nechává anketní otázka „Asterky“ typu : „Za jak dlouho dokážete sbalit manželku svého nevlastního bratra?“. Pěním při posílání „zpráviček, sděleníček, pusinek a pozdraveníček“ všem, „kteří mě znají“. A odcházím, když guruDJ Martin Hrdinka roztáčí na vlnách Českého rozhlasu „hity“ z nového alba Petra Muka :-))

2) Minimum místa mezi stoly dobrou chuť sousede...

Některé podniky se ve snaze maximalizovat svůj zisk dopouštějí takzvaného prostorového kanibalizmu. Jak to funguje? Jednoduše, stačí minimalizovat vzdálenosti mezi stolečky a to ve všech směrech. Pokud je nábytek postaven tak, že si při obsazení vedlejšího stolu není možné sednout na svou židli bez jednoduchého „prostného cvičení“, je něco špatně.

Druhým a pro tento článek zásadním aspektem je, že slyšíte od sousedů KAŽDÉ vyřčené slovo. A co hůř, oni slyší vás. Ono to ani jinak nejde, například v pražském Grossetu je na dosti místech „shoulder2shoulder“ vzdálenost cca 40cm. To je jako, když sedíte ve školní lavici.

3) Host hulvát

Kdo zažil veledůležitého superHulváta, jak během oběda vykřikuje do mobilu cosi o dementní asistence, ví o čem mluvím...

4) Bezdozvuková komora

Rovněž špatně zvolená kombinace povrchu podlahy, typu židlí a úprav stěn, dokáže pořádně potrápit. Pokud není interiér přiměřeně utlumen, znamená i sebevíc kultivovaná manipulace s židlí (vstávání, usazování) tvorbu velmi nepříjemných pazvuků, které se následně rozléhají po celé restauraci.

5) Není hifi vše, co hraje..

Když už se restauratér rozhodne oblažovat své hosty libovolným druhem reprodukované hudby, měl by si pro tento účel pořídit odpovídající techniku. Tato nejen, že by měla zvládat tlumenou a kvalitní reprodukci, ale rovněž by měla být pro hosty „neviditelná“. Nejednou se mi stalo, že v podniku kde za hlavní chod požadovali cca 270 Kč, „hrála“ blikající minivěž za cca 7000 Kč. Navíc „vytlemená“ do interiéru restaurace.

NÁZOR:  Jídlaso a hudba – dobrý sluha, zlý pán
 

Jak by to mělo vypadat

jakV restauraci by měla hrát tlumená hudba odpovídající zaměření podniku a typické klientele. Ideální je nechat si namíchat několik CD, které je možné v určitých intervalech pouštět jako smyčku. Tento repertoár by měl být čas od času obměňován. Takto lze citlivě dotvářet image podniku.

Dle zaměření restaurace lze volit převahu vokální resp. čistě instrumentální hudby. Její hlasitost by měla být citlivě regulována na základě počtu lidí v místnosti a denní době. Použitá technologie nesmí, pokud to není tvůrčí prvek, zasahovat do interiéru.

Samostatnou kapitolou je živá hudba. Nejčastěji používaným nástrojem je klavír. A má to své opodstatnění. Na klavír lze zahrát libovolný hudební styl. Navíc produkuje zvuk velmi příjemného typu (díky svému „kladívkově strunnému“ principu) s ideálně rozloženým kmitočtovým průběhem. Hluboké dunivé basy a drnčící výšky totiž téměř vždy působí rušivě.

NÁZOR:  Jídlaso a hudba – dobrý sluha, zlý pán 

Kde dobře hrají?

verdiktUvedu jeden zcela konkrétní příklad perfektně vyřešeného hudebního pozadí. A to bageterii Boulevard v Praze Dejvicích. Jak jsem zjistil pouští zde připravené hudební „smyčky“ ve stylu „Saint Germain Des Prés Café“. Tato hudba se hodí nejen k interiéru, ale hlavně k myšlence celého podniku – moderní, kvalitní, energický.

Pokud jde o živou hudbu několikrát jsem narazil na živého klavíristu v kavárně Domu U Černé Matky Boží (bývalý Grand Café Orient).

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

 

Diskuze: Vnímáte hudbu a zvuky během návštěv restaurací? Co Vám vadí?

Přidat komentář
  • Guest  - Ticho aby pohledal
    Sice nevím, co je to ta "Asterka", ale jinak mi v zásadě vadí totéž. Vysmátí moderátoři, telefonující posluchači, i úchylný Hrdinka - hrůza. běs a utrpení. A nezapomínal bych ani na non-plus-ultra variantu: televizi. Pěkně běžící nahoře v rohu a sypající vám do talíře další díl amerického akčního seriálu... Ani videoklipy nejsou ospravedlněním - v restauraci prostě nemá TV co dělat. A najít dnes podnik, kde by nehrálo vůbec nic, je skoro nemožné. Věčná škoda.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - TV - hardCore
    "Asterka".. je Jitka Asterova a jeji porad [URL=http://www.frekvence1.cz/index/porady/sexy_zivot.html]Sexy zivot.. [/URL] :-) Televizi jsem radsi ani neuvadel, to uz je uplne mimo jakekoli tolerancni pasmo :-) A to nemluvim o hypermodernich plazmach. Podnik, ktery ma celkovou plochu vizualizacni techniky pod 2m ctverecni je OUT ;-) Jinak s tichem mate pravdu, to je asi ta nejluxusnejsi "hudba"....
  • Keff
    Plati to samozrejme nejen o restauracich - obcas jsem pro neco zasel do Kauflandu, ale od te doby co tam zacali poustet syntetyzatorove .mid soubory co vypadaji jako produkt programu pro generaci znelek k videu (Jasave tema, stredni brnkani...) jsem tam nevlezl. Hlasuji nohama :). Napad se smyckou par CD zni urcite zajimave pro navstevnika, avsak nechtel bych v takove restauraci denne pracovat. Takze pro me zustava idealem bar kde ma obsluha svou sbirku hudby a pousti ji dle nalady. Treba jako v Babylonu v Jihlave - sedeli jsme tam a kamos po nekolika popovych pisnickach zahlasil na cely bar 'Ted uz tady chybi jen Michael Jac*kson'. Zrejme byl vyslysen, jelikoz barman dal okamzite na porad dne cele CD od bozskeho Majkla a tak jsme meli co jsme chteli :).
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Plati to nejen v restauracich
    "Hudba" v obchode, to je tema samo o sobe :-) Ale on je to obecne dost problem... vybrat nejake univerzalni pozadni pro supermarket.. Nesmi se tam mluvit.. takze pouze instrumentalka.. a ta nesmi prilis odvadet od nakupovani... Kdyby clovek zasnen "sveho hitu" prosel cely obchod s polopraznym kosikem, asi by majitel nebyl moc nadsen:) Jinak s vlivem opakujici se smycky na "zdravi" obsluzneho personalu musim trochu souhlasit :-)
  • Kocour  - Kulisa
    Kdysi jsem jako student pracoval celé léto jako kuchtík v jedné italské pizzerii, kde hraly porad dokola asi tri CD Erose Ramazzotiho. Asi druhy nebo treti den jsem to uplne prestal vnimat. Fakt je, že kdykoliv někde slyším Ramazzotiho, vrátím se v myšlenkách 15 let nazpět a začnou se mi sbíhat sliny...:-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - No vida
    Takze relativni nezavadnost hudebniho pozadni ve forme "smycky" je prokazana :-) Nebo lepe receno, zalezi za jakych podminek k "smyckovani" dochazelo. Jinak by asi mluvila obsluha toalet pri vzpomince na "toaletni melodie" :-)
  • kotchka  - good music
    na toto musím reagovat, protože i já jsem zastáncem dobré muziky a nejen v restauracích. stejně jako v bageterii na dejvické i coffee heaven mám ráda kvůli takovým výběrům, kde se starají o to, co budou hrát, stejně tak dinitz cafe, i když mi to přijde jako dost snobský podnik.. všude se setkávám se st. germain, jean gabin, koop nebo royksopp. myslím, že pokud chce někdo přitáhnout zákazníky, musí se soustředit na všechny smysly - co vidí, co slyší, co cítí, jak chutná. a musím říct, že i kdyby to byla super dobrá hospoda a hráli tam celej den evropu 2, prostě tam nepůjdu, protože to báječný jídlo si prostě u takovýho druhu muziky nevychutnám.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Restaurater musi mit vsech "pet" pohro
    kotchka: Diky za komentar, ktery mi mluvi z duse! Jsem rad, ze vice lidi sdili podobny pohled na "hudebni" problematiku :-)
  • kotchka  - good music
    ondrej: neni vubec zac, urcite by bylo fajn obcas hodit nejakou recenzicku na fajn restauracku nebo mistecko utulne ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Recenze
    Recenze budou..ale az ke konci zari. Jinak jestli mate nejaky konkretni tip, sem s nim! :-)
  • jirka  - huidba v podniku
    plně souhlasím s názorem zde uvedeným je nás ale málo na toto chápání cestuju a tedy také snídám v hotelích, zážitky jsou vesměs strašné, podnik se většinou staví jako vícehvězdičkový, ale ráno tam naplno řve debilní rádio impuls nebo evropa2, protože se to líbí personálu, když požádám o něco jiného, jsem považován za mimozemštana majitelé podniků musí vysvětlit zaměstnancům, že hudba je součástí firemní kultury a určit jasně pravidla
  • H.VLK
    Naprosto souhlasim. Skoda ze si toto uvedomuje malo lidi. Mel sem rad jednu pizzerii v klasickem italskem stylu s italskou hudbou, lec zmenila majitele ktery ji vyplnil vsemoznou hi-technikou (plazmova televize na kazde stene, nejlepsi audio system apod). Rikam ok, ale z reproduktoru se valici Evropa2 a na stenach blikajici MTV mi chut na pizzu dokonale znici... Skoda teto restaurace :-(
  • Briketa  - Teror
    Jsem servírka a z vlastní zkušenosti Vám všem řeknu, že za prvé už nevíte, co by jste samou roztažeností do tý huby dali, nejlépe zadarmo, za druhé dělat z obsluhujících služky a otroky a následně při placení nenechat ani vindru, přepočítat doklad vyjetý z kasy je už asi národní sport, potěšení....poslouchat 14 hodin denně dokola jedno a to samé je zničující, radio je jediný zdroj zpráv a informací, za celý den, mezi tím jen buzerace od vás zákazníků...vše řešíme úsměvem, ústupkem a lezením do vaší ctěné prdele s ideou, že nás oceníte...Takže vy všichni pisálci tady si nejdřív jděte něco takového zkusit a pak můžete o něčem diskutovat
  • Jenda
    Sice pozdě, ale přeci... Taky pracuju jako číšník a Vám bych, Briketko, jestli ještě pracujete v pohostinství - což doufám, že ne - doporučoval najít si pohodlné místečko v trafice kdesi na periferii :-) Jinak díky všem za názory.
  • Guest
    Ad hudba v supermarketech. Bohužel to není jen instrumentál, takže věřte, že když jste za pokladnou 8 hodin a slyšíte 3 Miluji tě od bílé, tak to je na zbláznění!
  • Ales
    Je to jedno hudba je image podniku někde je hlučnější někde hlasitější. Chod´te tam kde vam to vyhovuje a neotravujte třeba bonavita na václaváku je super.
  • Bublinka  - hudba v kavárně
    Já pracuju v kavárně. Mimo jiné máme vybírat i hudbu. Ráda bych vybrala takovou, která je klidná ale i zajímavá,odpovídala víceméně prostoru a případně i konceptu kavárny. Ale je to pěkně těžký. Nechci pořád opakovat dvě tři alba, člověku z toho jde hlava kolem. Ale po měsíci v práci už jsem vyčerpala skoro veškeré mé zásoby. Co vy by jste si tak představovali za hudbu do kavárny? Zrovna dneska nám hraje Ed Sheeran..
Komentářů (17)