Sliboval jsem rybí trhy, tady je máte. Díky enormnímu množství fotomateriálu bude sýrovým, zeleninovým a květinovým trhům věnovaný samostatný článek. Záběry byly pořízeny na dvou místech: v obci Putten a městě Gouda. Pestrost nabídky odpovídá cílové skupině zákazníků, mezi které patří obyčejní občané zajišťující si potraviny na několik dní dopředu.
Tradice trhů Neodbytné nutkání hodnotit náturu obyvatel Nizozemí ve srovnání s tuzemskou potlačuji a téma přesouvám do samostatného článku. Čtení to bude bouřlivé a nekompromisní. Dnešek patří jen a pouze rybám, tak hurá na věc. Prodej rybích produktů probíhá v rámci pravidelných trhů. Ty se konají typicky jednou týdně v pevně stanovený den. Na jednom místě si tak můžete nakoupit nekonečný sortiment nejen potravin, ale i oblečení a (a to se mi píše obzvláště těžko) výrobků ala Horst Fuchs. Pečivo, sýry, sladkosti, to vše je k dispozici za ceny nižší než v klasických supermarketech. Na vyhrazených prostranstvích (v Puttenu v centru hned vedle kostela) najdete dva až tři stánky s rybími produkty. Každý patří jiné společnosti, ale přitom nabízí téměř totožný sortiment. Nabídka ryb Sortiment není „dechberoucí“, desítky druhů čerstvých ryb rozhodně nečekejte. Většinou se jedná o čerstvé ryby položené klasicky na ledu. K dispozici jsou jak filety a díly, tak celé ryby. Obligátní filety z lososa najdete na každém rohu. Cena 12 Eur za kilogram je akceptovatelná. Mnohem lákavěji ale působí do šiku seřazené pražmy a makrely. I když zrovna makrela nepatří k mým oblíbeným, vizuální dojem z několika desítek čerstvostí čišících kusů dělá své :-) K dalším hojně nabízeným rybám patří treska, štítník, úhoř a pstruh. Občas narazíte i na chobotničky, krevety a sepie.
Obsluha je vždy milá a maximálně ochotná. To poznáte už během focení, nikdo na vás nekouká jako na obtížný hmyz, maximálně jako na „bláznivého turistu“ :-) Škoda, že jsme přebývali v hotelu, domácí příprava nakoupených ryb by rozhodně stála za to. Smažené království Klasický stánek je rozdělen do třech částí. V první jsou vystaveny čerstvé syrové ryby, v druhé smažené speciality a třetí poskytuje útočiště vrchnímu „kuchači“ sleďů. Hollandse nieuwe (první sleď v sezóně) je dle mého názoru absolutní delikatesou. Ale o tom se zmíním podrobněji v samostatném článku společně s ochutnávkou. Některé kousky byly až podezřele levné, následně jsem zjistil, že jde o zmražené a následně obalené filé. Celkově vzato je nabídka velmi pestrá a vybere si opravdu každý. Chvílemi jsem měl dojem, že osmažit ve strouhance lze prakticky cokoli. Je libo smaženého platýze? Není problém, tři kusy jsou vaše za pouhé 3 Euro. Stejně jednoduše a levně pořídíte makrelu či sardinky. Kibbeling: Kousky rybího masa obalené a osmažené, následně podávané s rozličnými majonézami (podrobnosti v dalším článku). Gebakken bokking: Minisledi krátce naložení v slaném nálevu, následně zauzení studeným kouřem a smažení v těstíčku. Fotogalerie Úvodní text máme za sebou a jdeme rovnou na fotografie. Od čističů sleďů a prodavačů smažených makrel se v detailu podíváme na některé nabízené rybí produkty.   
Nabídka smažených ryb 
Pestrý výběr čerstvých ryb   
Bonusové chobotničky
 Příští článek: Sýrové trhy v Goudě, zeleninové trhy v Puttenu Otázka na čtenáře
Kupujete čerstvé ryby? Jaké a kde? Podělte se o vaše zkušenosti a ověřené tipy.
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|