Gastro Hradec 2006 - První díl
Sobota, 29 Duben 2006 00:00
Gastro Hradec 2006Jako každý rok se v Hradci Králové konala kuchařská a cukrářská soutěž Gastro Hradec 2006. Jedenáctý ročník se prezentoval doposud největším počtem účastníků. Do Hradce přijelo na 224 soutěžících (kuchačů a cukrářů) ze všech koutů republiky a dokonce i ze Slovenska. Hodnotící komisaři se nechali slyšet, že úroveň prezentovaných exponátů byla opět o něco výše něž v předešlých ročnících. Více v celém článku..
 

Odkazy na články související s Gastro Hradec 2006

Gastro Hradec - První díl
Gastro Hradec - Druhý díl

Gastro Hradec - Fotogalerie I.
Gastro Hradec - Fotogalerie II.

Gastro Hradec - Galerie vítězů

Gastro Hradec 2006

Gastro Hradec 2006Obrovský sál konferenčního centra Aldis praskal ve švech návštěvníky a přeplněné stoly se prohýbaly vybranými delikatesami. Možná to pro vás bude překvaprní, ale v Hradci se nevaří. Všechny pokrmy jsou dovezeny ve své finální podobě a před vystavením Gastro Hradec 2006dochází pouze k nutným aranžím a konzervaci. Ano konzervaci, čtete správně. Veškeré výrobky musí vydržet bezmála dvanáctihodinový výstavní marathon. Ostříží zrak hodnotících komisařů vždy vystřídá zvědavá veřejnost, pro kterou byly exponáty vystavené až do osmnácté hodiny. Ale abych se vrátil zpět k problému, bodování probíhá pouze na základě vizuálních kvalit pokrmů. Samozřejmě, že zkušený komisař dokáže rámcově odhadnout chuť na základě použitých surovin a způsobu úpravy. Přesto zůstává vzhled produktu alfou a omegou úspěchu.

Interiér Aldisu a akce před hlavním vchodem

Gastro Hradec 2006

Gastro Hradec 2006


Cesta

Gastro Hradec 2006Harmonogram soutěže počítal se startem v 7.30 a koncem po 19.00. S tím, že v půl osmé museli soutěžící opustit své „pracoviště“ a přenechat místo komisařům. Po zkušenosti z dubnové Salimy jsem se zařekl trávit na místě více než čtyři hodiny čistého času. Většinou se do shánění informací a pořizování fotografií zaberu takovým způsobem, že nejím, nepiju a v půlce akce si připadám jako zombie. Z Prahy jsem proto vyrazil až těsně před polednem a do Hradce Králové přijel něco po jedné hodině odpolední. Cesta probíhala poklidně.. teda jen do chvíle, kdy si v Chlumci nad Cidlinou jeden z postarších pasažérů vyprosil „pauzu na toaletu“. Uběhlo pět minut, deset minut a pán nikde. Po patnácti minutách se naštěstí s úlevou na tváři vrátil, ale pan řidič jeho upřímné nadšení nesdílel. A po tom, jakými slovy celou věc komentoval, bych možná radši volil strategii „WC v Hradci“.

Místo konání

Gastro Hradec 2006Z Hradce Králové si vybavuji pouze centrální nádraží. Centrální zřejmě z toho důvodu, že před obrovskou budovou vlakového nádraží se nacházelo několik náhodně „rozsypaných“ stojanů odjezdových stání autobusů. Míra úsilí potřebného k nalezení správného stanoviště pro cestu zpět do Prahy byla enormní. Místní doprava je řešena autobusy a trolejbusy. Spojem číslo tři jsem se přesunul na před kongresové centrum Aldis. Přítomnost gastronomické akce neomylně připomínaly stánky „značky Klasa!“ a lidé (v profesním oblečení) relaxující v okolí budovy.

Doprovodný program

Gastro Hradec 2006Mezi předáním exponátů porotě a jejich Gastro Hradec 2006sklizení uběhlo poctivých dvanáct hodin. Pro soutěžící tím vzniklo velké množství volného času, který bylo nutné nějak trávit. Organizátoři akce za tím účelem připravili následující doprovodný program. V malém sále kongresového centra Aldis probíhaly prezentace jednotlivých kuchařských škol, debata a přednáška s kuchařským „guru“ mistrem kuchařem panem Nojdlem a barmanská show. V předsálí byly umístěny propagační stánky gastronomických firem s možností ochutnávky. A konečně přímo před hlavním vchodem Aldisu probíhala prezentace značky !Klasa (opět s možností ochutnání – tentokrát zcela zdarma:) Celou atmosféru dotvářel koncert úžasné rómské kapely, jejíž jméno jsem bohužel zapomněl.

Image
Mistr kuchař, pan Nojdl
 

Image

Image
Zpěvačka rómské kapely
 

Kdo soutěží?

Soutěžící jsou rozděleni do pěti kategorií – kuchaři, cukráři, zvláštní kategorie, handicapovaní a družstva. Každá z hlavních kategorií obsahuje několik dílčích podkategorií.

Kuchaři

K/1 Slavnostní mísa pro osm osob a dvouporcová restaurační mísa

K/2 Šest druhů předkrmů na talířích a pětichodové menu včetně sladkého kuchařského dezertu

K/3 Šest druhů finger foods po 6ti kusech, z toho 3 druhy teplé a 3 druhy studené a tříchodové menu prezentované ve studeném stavu

K/J Junioři do 21 let -Slavnostní mísa pro osm osob.

Cukráři

C/1 Slavnostní dort a slavnostní mísa rautových zákusků pro šest osob.

C/2 Malá mísa dezertů pro čtyři osoby a šest druhů restauračních moučníků.

C/3 Tři různé porcovatelné dorty na 12 kusů - z každého výkroj.

C/J Junioři do 21 let - Slavnostní dort - volné téma.

Zvláštní výrobek, handicapovaní a družstva

Kuchařská a cukrářská artistika apod.

Fotografie soutěžních pokrmů a slavnostní vyhlášení vítězů naleznete v druhém díle reportáže zde

Jako bonus přikládám fotografii a věřte nebo ne, na nástroj lze hrát a když se vám nebude dařit... můžete ho klidně sníst!

Gastro Hradec 2006 

 

Přidat komentář
Komentářů (0)