S dnešním článkem jsem si dal na čas. Chřestománie pominula a tak je ideální doba se k tomuto tématu vrátit. Na následujících řádcích vás čeká exkluzivní a detailními fotografiemi naplněný report z chřestového banketu, jehož jsem se měl tu čest v květnu zúčastnit. Šest chodů v chřestu a delikátní dezert doprovázelo deset vzorků vín ročníku 2006. Gourmetí zážitek nejvyšší kategorie je vizualizován a připraven k servírování.
Chřestový banket Tradiční chřestový banket proběhl v první polovině května v prostorách hotelu Regina. Komu se jméno hotelu zdá povědomé, není to náhodou. Na Gurmetovi už o něm bylo psáno několikrát. I proto si dnes ušetřím detailní popis toho, jakou shodou náhod jsem se o něm dozvěděl. Koho to zajímá, může si „odskočit“ sem. Jak je v názvu uvedeno, večeře probíhala formou banketu. Početný tým číšníků a servírek zásoboval desítky hostů bez dlouhých proluk a i jemu patří poděkování za hladký běh večera. Jak jsem prozradil v úvodu, servírováno bylo sedm chodů a deset vzorků vína. Mezi ochutnáním prvního chodu a zabořením lžičky do dezertu uběhlo téměř pět hodin. GourmetMarathon, dalo by se říct. Welcome drink Chodím přesně, proto úderem půl sedmé sestupuji do útrob hotelu a po pozdravu s hostiteli přijímám sklenku s lahodným Veltlínským zeleným (kabinet). Gram zbytkového cukru, 11,5 % alkoholu 5,1 g kyselin dělá toto víno lehkým, velmi svěžím a výborně pitelným. Mimochodem teď mi dochází, že vzorků bude celkem dvanáct místo avizovaných desíti. Kromě Veltlínu se k dezertu podával „jahodový sekt“. Ano, víno to není, ale vzhledem k tomu, jak exceloval ve spojení s čokoládovým dortíkem, si zmínku rozhodně zaslouží. Chřest made in germany Jestli jsem si za celou sezónu koupil dvě balení chřestu, bude to hodně. Jeho velmi kolísavá kvalita a blížící se banket dokonale utlumil mé snahy o autonomní přípravu této vyhlášené delikatesy. Čekání se vyplatilo a než se detailně podíváme na jednotlivé chody, bylo by vhodné se zmínit o původu výchozí suroviny. Ta pochází z polí Bauera Reinharta. Aby byla zachována maximální kvalita, od sklizně do úpravy uběhly pouhé dva dny. Pro navození té pravé atmosféry bylo připraveno tématické zákoutí, kde si každý mohl prohlédnout chřest, z kterého bude připravováno slavnostní menu. Z tenkých zelených „jinochů“ přes decentní bílé „bratry“ a monstrózní royal „špargl“ se pohled zastavil na sbírce autentické náčiní pro sklizeň i obdělávání. Atmosféra - Nejenblues O akustickou pohodu se celý večer starala skupina Nejenblues v čele s Jiřím Slupkou Svěrákem. A pohodou nemyslím „hudební křoví“. Pánové hráli tak skvěle, že jsem několikrát za večer zapomněl jíst i pít a s přivřenýma očima klepal špičkou boty do rytmu. Některé skladby Erica Claptona se až nebezpečně blížily originálnímu podání. Galantní víno Všechny vzorky pocházely z vinařství Galant ročníku 2006. Mladá vína se budou lahvovat až na přelomu září, ale to nebránilo jejich prezentaci na banketu. O zasvěcený komentář se opět postaral Ivo Dvořák, který konzultoval složení menu a k jednotlivým chodům přiřadil konkrétní vína. Což se s „chřestem v zádech“ nedělá zrovna nejjednodušeji :-) K dispozici byly následující odrůdy ročníku 2006. Ani v jednom případě nelze mluvit o špatném víně, to není styl jejich tvůrce Zdeňka Peřiny. Pokud bych si mohl mluvit konkrétněji o mých sympatiích, zvolil bych: Frankovku klaret, Veltlín a Rýnské Ryzlinky. Veltlínské zelené – kabinet Ryzlink vlašský - výběr z hroznů, trať Železná Sauvignon – výber z hroznů, trať Za cihelnou Frankovka – pozdní sběr klaret, trať Pod Mušlovem Rulandské šedé – kabinet, trať Pod Mušlovem Chardonnay – pozdní sběr, trať Za Cihelnou Muškát moravský – pozdní sběr, trať Pod Martinkou Ryzlink vlašský - pozdní sběr, trať Pod Mušlovem Ryzlink rýnský - pozdní sběr, trať Pod Mušlovem Aurelius – výběr z bobulí, trať U Křížku Ryzlink rýnský - pozdní sběr, trať Pod Svatým kopečkem I. Jahodové šumivé víno – Pa-Lio Erdbeersecco (výrobce Bauer Reinhart) Podrobné informace a charakteristiky naleznete zde. Grand Restaurant a spol. Nejsem si jist, jak působilo focení na zbytek osazenstva u našeho stolu. Když vidím výsledek, jsem si jist, že to za to stálo. U „novinářského“ stolu jsem zasedl s Liborem Ševčíkem (HN), Jaroslavem Holoubkem (HotelRevue), Radkem Johnem (Nova) a jeho manželkou Zlatou Adamovskou. O kousek dál debužíroval Pavel Maurer (Maurerův výběr – Grand Restaurant), již zmíněný Ivo Dvořák a další. Osobní pocity z jmenovaných si nechám pro sebe, nejsme v Blesku :-) Ivo Dvořák se skleničkou a Pavel Mauer    Jaroslav holoubek porovnáva dva ryzlinky, Libor Ševčík komentuje víno. Chřestový mousse na křupavém lístku s panchettou a okurkovo-bylinkovým podpoury doplněný rajčátkem a bazalkovým pestem. Předkrm s variací několika chutí. Na chřestovou mousse krásně navazuje druhý polévkový chod. Pesto bylo delikátní a slaninu já rád.  Krém ze zeleného chřestu se zakysanou smetanou, bílým vínem a škrobovými knedlíčky se šunkou. Co dodat. Polévky zbožňuji a pro krémy to platí dvojnásob. Velejemně jsem si pochutnal.  Zapečený chřest Royal s pražskou šunkou, domácí slaninou a jemnou sýrovou omáčkou na chlebovém toustu Stejný pokrm byl servírován i loni. Po několika soustech je mi naprosto jasné proč. Řekněme si to na rovinu. Křupavá topinka pokladená chřestem, zdobená pronikavě vonící slaninkou a přelitá jemnou sýrovou omáčkou. Jednoduchá skladba "těch správných" surovin vytváří jedinečně harmonizující spojení.  Marinované chřestové špičky s lanýžovou majonézou, čerstvými bylinkami a zeleným salátem s pečenou houstičkou a sázeným křepelčím vejcem Lehký studený chod podávaný přibližně v polovině večera. Marinovaný chřest v kombinaci s křepelčím vajíčkem a lanýžovou majonézou, nadlehčený listy salátu a kořeněný kousky pažitky byl, doplněný degustací hned pěti vzorků vín.  Vařený Royal chřest s máslem a pečenou strouhankou, brokolicovo-květáké pyré s česnekem a muškátovým květem, pečené tygří krevety a vařené scampi s krevetovou omáčkou Nejfotogeničtější a vizuálně nejpestřejší chod večera. Na první pohled nesourodé složení je ve skutečnosti promyšlenou harmonií dvou základů. První tvoří plody moře s krevetovou omáčkou, druhý chřest a pyré. Krásný pokrm, který vybízel k experimentování s jeho jednotlivými komponenty.  Svazek vařeného bílého chřestu s pažitkovými bramborami na pečené cibuli, filírovaná uzená kachní prsíčka s jemnou omáčkou s hořčičným semínkem I zde je myšleno na souhru použitých surovin. Chřest a jemná omáčka s decentním hořčičným akcentem – krása. U kachních prsíček bych možná při hledání dokonalosti oželel zauzení, ale stačilo jedno sousto a už jsem v tom lítal :-) Čokoládový dortík s Cointreau krémem a čerstvými jahodami zdobený belgickou čokoládou Servírovaný se skleničkou šumivého jahodového vína. Ladná tečka za pětihodinovým chřestovým maratonem. A nejen ladná, ale i do detailu navržená. Sledujte jahody s mátou, další chuťová varianta je jahoda s čokoládou a jako hlavní prvek dominuje čokoládový dortík plněný jemným krémem s lehkým pomerančovým podtónem.  Vrcholný gastronomický zážitek roku 2007 Troufnu si říct, že tento banket aspiruje na nejlepší gastronomický zážitek roku 2007. Kombinace špičkových a nápaditých pokrmů, kouzelných vín, ochotné obsluhy, skvělé hudby a úžasné atmosféry neměla a nemá obdoby. Můžete mít jednotlivosti, ale nikdy takto komplexní celek. Těžko se to popisuje, výsledkem je směsice krásných pocitů a vzpomínek. Navštivte Flambeé a objednejte si dokonalý pokrm, bude vám chybět atmosféra vytvořená desítkami lidí se stejným typem prožitku. Marianovi se opět předvedli v roli excelentních hostitelů a já jim tímto děkuji, že jsem měl možnost „být u toho“. Bylo to dokonalé! Šéfkuchař Na závěr přikládám fotografii hrdého šéfkuchaře Radka Chlupa, který si se sklenkou jahodového vína vyslechl slova chvály a bouřlivý potlesk. Za jediný večer musela kuchyně odbavit mnoho set pokrmů při zachování maximální kvality výstupu a to se podařilo. Gratuluji! PS: Kvalitu chřestu nikde konkrétně neuvádím. Důvod je jednoduchý, vždy byl v dokonalé kondici.  Fotografie Zbylé dvě fotografie zachycují průběh banketu. Na první je zasněný Jaroslav Holoubek, na druhé spokojení hosté u vedlejšího stolu.  Bylo to dokonalé! Články s podobnou tématikou EXKLUZIVNĚ: Svatomartinské posvícení 2006 REPORTÁŽ: Valentýnské ozvěny z Hotelu Regina Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|