EXKLUZIVNĚ: To nejlepší z chřestu v sedmi chodech
Úterý, 10 Červenec 2007 00:10

EXKLUZIVNĚ: To nejlepší z chřestu v sedmi chodechS dnešním článkem jsem si dal na čas. Chřestománie pominula a tak je ideální doba se k tomuto tématu vrátit. Na následujících řádcích vás čeká exkluzivní a detailními fotografiemi naplněný report z chřestového banketu, jehož jsem se měl tu čest v květnu zúčastnit. Šest chodů v chřestu a delikátní dezert doprovázelo deset vzorků vín ročníku 2006. Gourmetí zážitek nejvyšší kategorie je vizualizován a připraven k servírování.

 

Chřestový banket

banketTradiční chřestový banket proběhl v první polovině května v prostorách hotelu Regina. Komu se jméno hotelu zdá povědomé, není to náhodou. Na Gurmetovi už o něm bylo psáno několikrát. I proto si dnes ušetřím detailní popis toho, jakou shodou náhod jsem se o něm dozvěděl. Koho to zajímá, může si „odskočit“ sem.

Jak je v názvu uvedeno, večeře probíhala formou banketu. Početný tým číšníků a servírek zásoboval desítky hostů bez dlouhých proluk a i jemu patří poděkování za hladký běh večera. Jak jsem prozradil v úvodu, servírováno bylo sedm chodů a deset vzorků vína. Mezi ochutnáním prvního chodu a zabořením lžičky do dezertu uběhlo téměř pět hodin. GourmetMarathon, dalo by se říct.


Welcome drink

wellcome drinkChodím přesně, proto úderem půl sedmé sestupuji do útrob hotelu a po pozdravu s hostiteli přijímám sklenku s lahodným Veltlínským zeleným (kabinet). Gram zbytkového cukru, 11,5 % alkoholu 5,1 g kyselin dělá toto víno lehkým, velmi svěžím a výborně pitelným. Mimochodem teď mi dochází, že vzorků bude celkem dvanáct místo avizovaných desíti. Kromě Veltlínu se k dezertu podával „jahodový sekt“. Ano, víno to není, ale vzhledem k tomu, jak exceloval ve spojení s čokoládovým dortíkem, si zmínku rozhodně zaslouží.


Chřest made in germany

chrest z NemeckaJestli jsem si za celou sezónu koupil dvě balení chřestu, bude to hodně. Jeho velmi kolísavá kvalita a blížící se banket dokonale utlumil mé snahy o autonomní přípravu této vyhlášené delikatesy. Čekání se vyplatilo a než se detailně podíváme na jednotlivé chody, bylo by vhodné se zmínit o původu výchozí suroviny. Ta pochází z polí Bauera Reinharta. Aby byla zachována maximální kvalita, od sklizně do úpravy uběhly pouhé dva dny.

Pro navození té pravé atmosféry bylo připraveno tématické zákoutí, kde si každý mohl prohlédnout chřest, z kterého bude připravováno slavnostní menu. Z tenkých zelených „jinochů“ přes decentní bílé „bratry“ a monstrózní royal „špargl“ se pohled zastavil na sbírce autentické náčiní pro sklizeň i obdělávání.

Image
 

Atmosféra - Nejenblues

atmosferaO akustickou pohodu se celý večer starala skupina Nejenblues v čele s Jiřím Slupkou Svěrákem. A pohodou nemyslím „hudební křoví“. Pánové hráli tak skvěle, že jsem několikrát za večer zapomněl jíst i pít a s přivřenýma očima klepal špičkou boty do rytmu. Některé skladby Erica Claptona se až nebezpečně blížily originálnímu podání.


Galantní víno

vino galantVšechny vzorky pocházely z vinařství Galant ročníku 2006. Mladá vína se budou lahvovat až na přelomu září, ale to nebránilo jejich prezentaci na banketu. O zasvěcený komentář se opět postaral Ivo Dvořák, který konzultoval složení menu a k jednotlivým chodům přiřadil konkrétní vína. Což se s „chřestem v zádech“ nedělá zrovna nejjednodušeji :-) K dispozici byly následující odrůdy ročníku 2006. Ani v jednom případě nelze mluvit o špatném víně, to není styl jejich tvůrce Zdeňka Peřiny. Pokud bych si mohl mluvit konkrétněji o mých sympatiích, zvolil bych: Frankovku klaret, Veltlín a Rýnské Ryzlinky.


Veltlínské zelené – kabinet

Ryzlink vlašský - výběr z hroznů, trať Železná

Sauvignon – výber z hroznů, trať Za cihelnou

Frankovka – pozdní sběr klaret, trať Pod Mušlovem

Rulandské šedé – kabinet, trať Pod Mušlovem

Chardonnay – pozdní sběr, trať Za Cihelnou

Muškát moravský – pozdní sběr, trať Pod Martinkou

Ryzlink vlašský - pozdní sběr, trať Pod Mušlovem

Ryzlink rýnský - pozdní sběr, trať Pod Mušlovem

Aurelius – výběr z bobulí, trať U Křížku

Ryzlink rýnský - pozdní sběr, trať Pod Svatým kopečkem I.

Jahodové šumivé vínoPa-Lio Erdbeersecco (výrobce Bauer Reinhart)

Podrobné informace a charakteristiky naleznete zde.


Grand Restaurant a spol.

fotografieNejsem si jist, jak působilo focení na zbytek osazenstva u našeho stolu. Když vidím výsledek, jsem si jist, že to za to stálo. U „novinářského“ stolu jsem zasedl s Liborem Ševčíkem (HN), Jaroslavem Holoubkem (HotelRevue), Radkem Johnem (Nova) a jeho manželkou Zlatou Adamovskou. O kousek dál debužíroval Pavel Maurer (Maurerův výběr – Grand Restaurant), již zmíněný Ivo Dvořák a další. Osobní pocity z jmenovaných si nechám pro sebe, nejsme v Blesku :-)

Ivo Dvořák se skleničkou a Pavel Mauer
Image

Image

Image
Jaroslav holoubek porovnáva dva ryzlinky, Libor Ševčík komentuje víno.
 



Chřestový mousse na křupavém lístku s panchettou a okurkovo-bylinkovým podpoury doplněný rajčátkem a bazalkovým pestem.

jednaPředkrm s variací několika chutí. Na chřestovou mousse krásně navazuje druhý polévkový chod. Pesto bylo delikátní a slaninu já rád.

Image


Krém ze zeleného chřestu se zakysanou smetanou, bílým vínem a škrobovými knedlíčky se šunkou.

dvaCo dodat. Polévky zbožňuji a pro krémy to platí dvojnásob. Velejemně jsem si pochutnal.

Image


Zapečený chřest Royal s pražskou šunkou, domácí slaninou a jemnou sýrovou omáčkou na chlebovém toustu

triStejný pokrm byl servírován i loni. Po několika soustech je mi naprosto jasné proč. Řekněme si to na rovinu. Křupavá topinka pokladená chřestem, zdobená pronikavě vonící slaninkou a přelitá jemnou sýrovou omáčkou. Jednoduchá skladba "těch správných" surovin vytváří jedinečně harmonizující spojení.

Image


Marinované chřestové špičky s lanýžovou majonézou, čerstvými bylinkami a zeleným salátem s pečenou houstičkou a sázeným křepelčím vejcem

ctyriLehký studený chod podávaný přibližně v polovině večera. Marinovaný chřest v kombinaci s křepelčím vajíčkem a lanýžovou majonézou, nadlehčený listy salátu a kořeněný kousky pažitky byl, doplněný degustací hned pěti vzorků vín.

Image


Vařený Royal chřest s máslem a pečenou strouhankou, brokolicovo-květáké pyré s česnekem a muškátovým květem, pečené tygří krevety a vařené scampi s krevetovou omáčkou

petNejfotogeničtější a vizuálně nejpestřejší chod večera. Na první pohled nesourodé složení je ve skutečnosti promyšlenou harmonií dvou základů. První tvoří plody moře s krevetovou omáčkou, druhý chřest a pyré. Krásný pokrm, který vybízel k experimentování s jeho jednotlivými komponenty.

Image

Image 


Svazek vařeného bílého chřestu s pažitkovými bramborami na pečené cibuli, filírovaná uzená kachní prsíčka s jemnou omáčkou s hořčičným semínkem

sestI zde je myšleno na souhru použitých surovin. Chřest a jemná omáčka s decentním hořčičným akcentem – krása. U kachních prsíček bych možná při hledání dokonalosti oželel zauzení, ale stačilo jedno sousto a už jsem v tom lítal :-)

Image


Čokoládový dortík s Cointreau krémem a čerstvými jahodami zdobený belgickou čokoládou

sedmServírovaný se skleničkou šumivého jahodového vína. Ladná tečka za pětihodinovým chřestovým maratonem. A nejen ladná, ale i do detailu navržená. Sledujte jahody s mátou, další chuťová varianta je jahoda s čokoládou a jako hlavní prvek dominuje čokoládový dortík plněný jemným krémem s lehkým pomerančovým podtónem.

Image


Vrcholný gastronomický zážitek roku 2007

verdiktTroufnu si říct, že tento banket aspiruje na nejlepší gastronomický zážitek roku 2007. Kombinace špičkových a nápaditých pokrmů, kouzelných vín, ochotné obsluhy, skvělé hudby a úžasné atmosféry neměla a nemá obdoby. Můžete mít jednotlivosti, ale nikdy takto komplexní celek. Těžko se to popisuje, výsledkem je směsice krásných pocitů a vzpomínek. Navštivte Flambeé a objednejte si dokonalý pokrm, bude vám chybět atmosféra vytvořená desítkami lidí se stejným typem prožitku. Marianovi se opět předvedli v roli excelentních hostitelů a já jim tímto děkuji, že jsem měl možnost „být u toho“. Bylo to dokonalé!


Šéfkuchař

sefkucharNa závěr přikládám fotografii hrdého šéfkuchaře Radka Chlupa, který si se sklenkou jahodového vína vyslechl slova chvály a bouřlivý potlesk. Za jediný večer musela kuchyně odbavit mnoho set pokrmů při zachování maximální kvality výstupu a to se podařilo. Gratuluji!

PS: Kvalitu chřestu nikde konkrétně neuvádím. Důvod je jednoduchý, vždy byl v dokonalé kondici.

Image

 

Fotografie

Zbylé dvě fotografie zachycují průběh banketu. Na první je zasněný Jaroslav Holoubek, na druhé spokojení hosté u vedlejšího stolu. 

Image

Image 

 

Bylo to dokonalé! 

 

Články s podobnou tématikou

EXKLUZIVNĚ: Svatomartinské posvícení 2006

REPORTÁŽ: Valentýnské ozvěny z Hotelu Regina 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Martha
    WOW!! Závidím a závidím. Ten krásný chřest, fotky, musel jste si to náramně užít co?
  • DolceVita  - To nejlepší z chřestu na konec!
    Báječná reportáž, která má v sobě motiv, proč se na chřest zase za rok těšit :-) Je nejideálnější nechat chřestění na skutečném profesionálovi, kterým Radek Chlupa je. Ovšem fotografické zpracování chřestu na Gurmetklubu ještě přidalo na světovosti a lákavosti! Když vezmu v úvahu chuťové tóny na jazyku a bluesové songy E. Claptona, šlo o úžasné spojení a nezapomenutelný zážitek. Kdo si počká - ten se dočká! Zaručeně nejlepší a zaručeně poslední reportáž o chřestu v tomto roce :-) Za rok se těším zas!
  • Bedra  - Jak se dá na takové akce dostat?
    Jak se dá na takové akce dostat?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Chrestovy banket
    Martha: Fotky se povedly a mate pravdu, uzival jsem si to az do posledniho sousta ;-) DolceVita: Šárko byl to skvostny vecer. Vsechno do sebe zapadalo a jedine minus byl fakt, ze jsem se musel "mackat" v obleku:) Sam jsem se dnes pristihl, jak mlsne ziram do vsech tech fotek.. a to je vec, kterou normalne nedelam:) Bedra: Chrestovy banket plni i reprezentacni funkci, tudiz si nejsem jist, jestli jsou mista v dostatecnem mnozstvi volne dostupna. Ja jsem byl na akci pozvan, nicmene cena vecera vcetne jidla, vina a "normalnich napoju" byla 970 Kc. Coz je cena velmi pratelska a nebojim se rict, ze vyhodna:)
  • Julie  - Okouzlující
    Tak tahle úžasná reportáž je přesně důvod, proč tak často navštěvuji tyto stránky. Ondro, je to lákavé, oku ladící a velice inspirativní! Velké pozdravení patří také panu šéfkuchaři... Ten čokoládový dortík nakonec byl určitě jedinečnou tečkou za chřestovým koncertem. A už chápu, že ten jahodový sekt celý závěr jen skvěle doplnil...Díky a moc zdravím! Krásné fotky - jako vždy :-)
  • Ivan  - Nádhera
    nádherná reportáž. fotky žiaria exkluzivitou. gratulujem. tento článok je podľa mňa vrchol dokonalosti. :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Chrestovy banket II.
    Julie: Je to lakave.. i po tech dvou mesicich:) Jinak sefkuchar je nejen profik, ale i velmi prijemny clovek. Na minule akci jsem si s nim povidal snad tri ctvrte hodiny... a dost se toho dozvedel ze zakulisi provozu restaurace:) K jidlu uz se radsi vyjadrovat nebudu... to je muceni.. porad si to muset vybavovat:)) Ivan: Diky za pozitivni hodnoceni. S fotkami jidel jsem relativne spokojen i ja sam.. a to uz je co rict:) Pokusim se, aby i budouci reporty udrzely takto vysokou uroven.
  • matesola  - kachní prsa
    Moc hezký report a pro příští rok jen houšť podobných chřesto-akcí. Fotky jako vždy velká paráda a prezentace jídel je taky top. Ale nedá mi to a musím trošku šťournout do těch kachních prsou. Na nich se asi trošičku šetřilo a vypadájí spíš jak bůček :))) Já bych je takhle určitě snědl a moc rád, ale živě si dovedu představit těch ořezanejch žužlavek co zbylo na talířích :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Chrestovy banket III.
    matesola: Vis malinko se obavam, ze podobnych chrestoAkci za rok moc neprobehne. Ale mozna (snad) se mi to jen zda:) Ad. kachni prsa. Ja mam takovy problem, ze me to "tluste" chutna:)) Ale kdyz tak pozorne prohlizim fotku, je jiste, ze rada lidi to "nechavala".
  • Mandarinka
    Naprosto úžasné pokrmy po stránce vizuální - a věřím, že i chuťové. Nedostává se mi vícero slov, za to slin mám nadbytek. Kdy že bude ta tapeta s fotkou nějakého pokrmu? :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tapeta
    Mandarinka: Aktualne jsem mimo CR, ale az se vratim, tapetu bleskove vytvorim:)
Komentářů (11)