Příprava kvalitního espressa v domácích podmínkách vyžaduje větší míru nasazení a času, než je většina potenciálních konzumentů akceptovat. Kupování mleté kávy je většinou krokem do slepé uličky a mazat se kvůli každému „shotu“ s kávomlýnkem, je řešení pouze pro opravdové nadšence. Cesta výrobců za kvalitní a komfortně připravenou kávou dala vzniknout technologii PODů, které je věnovaný dnešní článek.
Domácí příprava kávy Cest k dobré kávě je několik, je jen na vůli každého z nás, jakou se vydá. Dneska se budeme věnovat přípravě varianty espresso z kávových kapslí. Ale i tak nebude od věci si lehce shrnout i ostatní postupy. Základním pravidlem ale vždy zůstává, že základem je čerstvě a správně umleté zrno. Espresso Espresso je jen jeden z typů přípravy kávy. Při dodržení dostatečné jakosti všech vstupů a techniky tak lze připravit extrakt prvotřídních kvalit. Z mateční suroviny dokáže „vymáčknout“ maximum chutí a vůní při zachování zdravotní nezávadnosti. Více se můžete dozvědět v samostatných článcích zde a zde. French press Kovička, kde se mletá káva po extrakci slisuje pístem ke dnu. Složitě popsané, ale geniálně jednoduché. Pokud kávu zbytečně nenecháme stát a rozlijeme ji do šálků, je spokojenost konzumentů předem zaručena. Filtrovaná káva Voda pomalu protékající přes kávu umístěnou v papírovém resp. kovovém filtru. Mocca „Třetinové espresso“. Vařící voda tlakem stoupá přes zásobník s kávou a je zachytávána a okamžitě podávána. Ukázka z přípravy zde. Turecká káva Jemně mletá káva se studenou vodou (případně cukrem) je přivedena do varu ve speciální konvičce (džezvě). Po přejití varem okamžitě sléváme. Instantní káva Známe každý. Opravdu kvalitní instantní káva má své kouzlo v rychlé přípravě míchaných nápojů a drinků. Pít jí čistou bych nedokázal. Lógroň Bastl největšího kalibru. Nedotažená turecká káva zparchantělá desetiletími lidské blbosti. Espresso ala POD Pod názvem POD (anglicky tobolka) se schovává několik typů porcovaných, balených káv. Tyto jsou vždy balené jako jednoporcové s patřičnou gramáží cca 7g (některé verze obsahují 6,7 a jiné i přes 8g kávy). Ve většině případů je každý pod balen zvlášť v ochranné atmosféře. U nás dostupné plechovky Illy se vymykají, pody jsou vloženy volně. To je nepříjemné, protože aktem otevření dochází k relativně rychlému úbytku kvality zbytku balení. Na druhou stranu, balení po jednom kusu sice relativně zachová původní vlastnosti kávy, ale za cenu tvorby dalšího odpadu. Pozitiva Opravdovým luxusem je možnost mít v šuplíku desítky typů kávy. Od globálních značek až po jednodruhové plantážní speciály. Díky podům můžete komfortně poznávat rozdíly v chutích a vůních. Zaručeně nejčistší způsob přípravy espressa. Když nebudu počítat nahřívání stroje a případné pěnění mléka, je příprava šálku ranní kávy dílem několika desítek vteřin. A tím se dostáváme k negativům... Možná rizika a nevýhody Vyzkoušel jsem desítky značek a pravidlo, že z PODu dostanete vždy nadprůměrnou kávu neplatí. Každý výrobce totiž produkuje několik typů hrubosti plnících směsí. Do rukou se mi dostaly PODy, které tekly požadovaných 25-30 sec, ale i kusy, které voda „profoukla“ za cca 10 sec. A to už je průšvih! Výsledek takové krátké extrakce je nepitelná černá voda nevhodná ani pro smíchání s mlékem. E.S.E – Easy serving espresso Papírové polštářky s unifikováným průměrem 55mm. Káva je stlačena a namleta pro přípravu kvalitního espressa. Stačí položit do speciální páky (do některých přístrojů se PODy vkládají do škvíry jako do „cd přehrávače“) zmáčknout tlačítko a čekat 30sec. Cena jedné porce je mezi 8-13 Kč. Pracovní tlak 9-15 bar. Senseo Výrobek firmy Philips. Hra na espresso - stroj na překapávanou kávu. Přístroj nepracuje s tlakem (ve srovnání s espressem) a voda pouze „protéká“ přes speciální polštářky podobné E.S.E. Liší se v průměru (jsou širší 62mm a tenčí) a v stlačení kávy (káva je volně, aby jí voda bez tlaku zvládla protéci). Z mého pohledu nic extra. A když si vzpomenu, jak jsem v Holandsku váhal s nákupem při pohledu na akční nabídku podů pro Senseo (2 Kč kus) a žil v představě, že se jedná o E.S.E., běhá mi mráz po zádech. Recenze zde. Homapage zde. Pracovní tlak 1 bar. Nespresso a plastové pod Do detailu propracovaný program společnosti Nestlé. Nikdy jsem neochutnal, stejně jako kávu z plastových kapslí společnosti Lavazza. POD či nePOD Moje odpověď zní POD. Pokud si ohlídáte čerstvost, kvalitu mletí a akceptujete vyšší cenu, není co řešit. Dokonale čisté řešení s vysokou kvalitou výsledného nápoje, bez nutnosti vlastnit a nastavovat mlýnek. Škola kávy - přehled článků Od keře až k espressu - Úvod Odrůdy, pražení, mletí, extrakce Kávovary Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1 Káva: Na půl cesty k espressu s Bialetti TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
Káva v kapslích ESPRESSO: Káva v kapslích – POD, E.S.E. a Senseo Káva: Nespresso Boutique & Bar – Ochutnávka Mistr kávy 2006 REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále Líbil se vám článek? Zalinkujte ho kliknutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|