VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Díl první
Pátek, 02 Únor 2007 21:45

VÍNO:  Degustace 10 „kabernetů“Červená kabernetová vína osloví každého vínomilce nemluvě o tom, že nabídka vín tohoto typu je velmi pestrá. Cílem naší degustace bylo tedy vybrat cca 10 lahví odrůdy Cabernet Sauvignon různé provenience, pokud možno průřez produkcí vinařských zemí celého světa. Cenová relace do 300,- Kč za láhev (objednávka proběhla přes internet). Jak se nám to podařilo, můžete posoudit v následujícím článku. Díl první - přivítejme Cabernet Sauvignon.

 

 

Charakteristika odrůdové rodiny „kabernetů“

informaceRodina modrých kabernetových odrůd zahrnuje starobylé, původem francouzské odrůdy rodu Vitis vinifera Cabernet Sauvignon, Cabernet franc a Carmenère. Nejznámějším a nejrozšířenějším představitelem je Cabernet Sauvignon. Mimo polární oblasti se vyskytuje na všech světových kontinentech. Na základě nejnovějších genetických výzkumů vznikla odrůda CVÍNO:  Degustace 10 „kabernetů“abernet Sauvignon náhodným křížením odrůd Sauvignon blanc a Cabernet franc, které jsou považovány za starší. Cabernet Sauvignon má patrně původ již ve starořímském osídlení Galie, ale první zmínky o této odrůdě pochází ze 16. století. Tehdy celou rodinu kabernetů nařídil vysázet kardinál Richelieu v jihozápadní Francii. Cabernet Sauvignon dal základ světoznámým vínům regionu Bordeaux, která se skládají ze směsí odrůd Merlot, Cabernet franc, Carmenère a Petit Verdot (Cabernet Sauvignon tvoří 50 – 75%). Odrůda se brzy rozšířila díky své plasticitě po celé Francii a postupně rovněž do celého světa.

Mladá kabernetová vína jsou drsná až neharmonická, vyžadují dlouhodobé zrání a školení. Vysoký obsah taninů předurčuje tato vína pro zrání v nových dubových sudech (tzv. technologie barique), kdy se jejich styl zjemní a obohatí o další aromatické látky. Charakter vín je velmi závislý na půdě a na tzv. „terroir“ viniční tratě. Tím se vysvětluje velká rozmanitost aromatických typů kabernetových vín po celém světě. Dominantní aromatické typy jsou ovocné (černý rybíz, ostružiny, borůvky, třešně), kořenité (skořice, pepř, vanilka), rostlinné (cedr, eukalyptus, máta, paprika) atd. V odborné terminologii je využíván termín „kabernetová chuť“, ve Francii je známo spíše typické označení „fialka“ (la violette).

 

Ostatní odrůdy 

vinonalDalší odrůdy rodiny kabernetů zůstávají v pozadí. Starší bratr Cabernetu Sauvignon Cabernet franc je většinou považován za méně zajímavou odrůdu, je ranější s vyšším obsahem tříslovin. Ale odborníci tvrdí, že bordeauxská vína jsou na této odrůdě kvalitativně více závislá než na Cabernetu Sauvignon a Merlotu.

Starobylá odrůda Carmenère má ve své francouzské vlasti poměrně mizivé zastoupení, na vzestupu je ale produkce vína této odrůdy v Chile. Importovaná Carmenère zde přežila v izolaci období devastace francouzských vinic fyloxérovou kalamitou na přelomu 19. a 20. století. Chilská vína Carmenère jsou dnes velmi moderní a odhalují již skoro zapomenutý potenciál této odrůdy.

U nás se pěstují dvě odrůdy kabernetového typu: novošlechtění Cabernet Moravia (Cabernet franc x Zweigeltrebe) a starší kříženec z Ukrajiny Alibernet (Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon). Jsou jen lokálně rozšířené, ale v dobrých polohách mohou překvapit kvalitním vínem s typickým odrůdovým buketem.

Image


Výběr vín

vyberVzhledem k našim nárokům a požadavkům jsem vybral a objednal lahve na internetových stránkách firmy Global Wines. Nabídka firmy je poměrně kvalitní, rozmanitá, cenově dostupná. Objednávka proběhla jednoduše on-line, dodávka vín byla bezproblémová a rychlá (i v předvánočním čase přišla zásilka do týdne).

Bohužel dobrý dojem pokazila skutečnost, že ročník vín deklarovaný na webových stránkách ne vždy odpovídal skutečnosti. Při nemalých cenových nákladech bych očekával solidnější přístup.

Státy zastoupené v zásilce odpovídají dokonale naší představě o pestré mezinárodní účasti: Francie 2x, Španělsko, Česká republika, Maďarsko, Argentina, Chile, USA, Austrálie a Jižní Afrika.

Image

 

Degustace a hodnocení vín

VÍNO:  Degustace 10 „kabernetů“ - Díl prvnídegustace a hodnoceniJednotlivá vína byla hodnocena naší 5bodovou penalizační stupnicí. Nutno dodat, že v sortimentu nejsou zastoupena jen vína vyrobená z odrůdy Cabernet Sauvignon, kabernetový typ vín je ale důsledně zachován. Pokud není uvedeno jinak, přídavek ostatních odrůd je maximálně 15%. Vína jsou řazena v pořadí v jakém probíhala degustace. Vedle mého hodnocení je pro zajímavost v závorce (alternativní) uvedeno průměrné hodnocení laické sedmičlenné komise složené z mých přátel, které bych charakterizoval jako zasvěcené pijáky vína. Čtenář může porovnat „úspěšnost“ jednotlivých vín.

 

Degustace a podrobné hodnocení

VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Vyhodnocení

 

Autorem článku je Jaroslav Kolečkář - více informací o autorovi zde.

 

Články s podobnou tématikou

VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Díl první

VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Vyhodnocení 

TEST: Müller Thurgau 3x jinak

VÍNO: Úvod do testování vín

ÚVAHA: Investice do vína

NÁZOR: Víno a jídlo

 

Diskuze:  Jaké odrůdě červeného vína dáváte přednost vy?  

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • M.A.R.X.  - Oblíbené odrůdy
    Ač Čech jako poleno, červené víno pro svou potřebu nakupuji výhradně v odrůdách Cabernet Sauvignon, Merlot obcas Syrah - vse z chilleske produkce.
  • Lev VI.  - pár připomínek (už zase musím do všeho r
    víno nepiji, takže tady toho moc neposoudím mám jen 2 drobné připomínky: 1) odkaz na degustační list - javascriptové odkazy prostě nenávidím, jsem zvyklý na vše klikat kolečkem (otevírání do nového panelu, mám FF2) a pak mi naleze prázdná stránka 2) mám pár výhrad k degustačnímu listu: některé výrazy jsou pro laika neznalého vinařské terminologie poněkud nesrozumitelné a pár položek mi připadá nelogických (mám na mysli zejména stupnici sladkosti: velmi suché, suché, sladké, lahodné, likérové, kde položka lahodné je podle mne zavádějící) jinak je systém bodování velmi dobře udělaný, naprosto souhlasím například s tím, že mít 20bodovou stupnici a použít část 16-19 je nesmysl
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Degustacni list
    Lev VI: JS odkaz na stazeni degustacniho listu predelam do podoby standardniho odkazu:) Jinak co se definovani odstupnovani jednotlivych charakteristik tyce.. tezko rict.. Mne prijde jasna.. a pod kazdym stupnem si dokazu predstavit konkretni "stav". Ale ne kazdemu to musi "sedet".
  • J.K.  - Pozn. autora
    Hodnotici vyrazy v degustacnim listu nejsou vymyslene, je to standardni mezinarodni klasifikacni nastroj nezavisly na bodovem systemu. Napriklad ve francouzstine maji podobnych vyrazu az 6000, ale ja jsem to nepocital :-). V listu jsou uvedeny jen zakladni hodnotici vyrazy jako pomucka pro orientaci. Kazdy i laicky degustator ma svou fantazii a muze ji plne vyuzivat. Bodovy system by mel byt ale zavazny pro vsechny hodnotitele.
  • Lev VI.  - list
    říkám, týká se to jen pár položek a většinou to pochopím ze souvislosti ale pokud mi někdo o vínu řekne, že je lahodné, tak to budu brát jako kvalitu... viděl bych tam asi velmi sladké PS: degustační list na čaj by nebyl? ať si mohu zahrát na znalce ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cajovy degustacni list
    Lev VI. No s tim cajovym degustacnim listem to bude docela problem. V cajove oblasti jsem jen "lehce pouceny uzivatel". Ale on se najde nejaky cajomilec, ktery mne.. "nam" pomuze :-)
Komentářů (6)