CESTOPIS: Jak jsem si zamiloval Zagorku
Úterý, 30 Září 2008 00:08
CESTOPIS: Jak jsem si zamiloval ZagorkuBulharské téma zakončuji malým shrnutí dojmů z degustace typických gastronomických komodit a kořením osobním prožitkem ze setkání s domorodým obyvatelstvem. V jedné větě se následně přiznám k statutu kavárenského povaleče a lásce k Zagorce. Tolik malé preview, zbytek vás čeká na v kompletním článku.

 

Melnik, město a vina

vinoDruhý díl bulharského putování začnu ve vinařském městečku Melnik, vzdáleném několik desítek kilometrů od řeckých hranic. Už cestou z vlaku (do Fordu Transit se opravdu vejde 19 lidí s bagáží) mi bylo podezřelé, že se sice nacházím v proslulé vinařské oblasti, ale jaksi prosté vinohradů. Rozpoložení mé mysli asi nejlépe vystihul úryvek jedné starší, ale svým způsobem nezapomenutelné reklamy: Kde se (ty hrozny) bevou?

Od mé minulé návštěvy se zde mnohé změnilo. Polorozpadlé budovy lemující koryto potoka vystřídaly klimatizované penziony a hotely. Turistický ruch v plné polní atakuje Bulhary i důvěřivé cizince neustále reprízovanou nabídkou sexy místního vína v plastových lahvích o objemu 1 až 5 litrů. Kanystry od destilky naplněné neznámou červenou tekutinou, celý den vystavené ostrému letnímu slunci, připomínaly více než bláznivou vinotéku, súdánskou benzínku. Všemu korunovalo bulharsky upřímné sdělení, že se jedná o víno – domácí. Domácí... domácí jsou zde pěkně vyčůraní, protože tuto ceduli jsem v Melniku u totožného produktu viděl doslova na každém rohu.

Další nezapomenutelný zážitek jsem si odnesl ze zdejší vinotéky, kde mi bylo vysvětleno, že čím starší víno si pořídím, tím víc si pochutnám. Naše cesta časem skončila v roce 1995, víno jehož ročníku se tetelilo v regálu zalitém paprsky odpoledního sluníčka. Poděkoval jsem. Jeden Melnik ale do Čech přesto dorazil. V 500 km vzdáleném supermarketu, u černomořského pobřeží přišel na polovinu své původní ceny.

Image
 Image
 

Zlatolist aneb oběd u domorodců

obedJen několik desítek minut chůze od Melniku se nachází časem zapomenutá, rozbořená vesnička jménem Zlatolist. Zde jsme využili podnikavé pohostinnosti místních obyvatel a poobědvali na stinné terase společně se zbytkem rodiny pana majitele. Kouzelná atmosféra balkánského sobotního oběda, kde grilovaná kebabčata lítala rovnou do úst se nedá zprostředkovat. Bez debat šlo o jeden z nejpříjemnějších zážitků z celé dovolené.

Image

 

Gastronomické seance ve 2600 m. n. m.

seanceNeznám nikoho, kdo by po dvacetikilometrovém výstupu z Rilského monastyru na chatu Ribni jezera neocenil teplou večeři. Stavba, která by u nás čekala na demoliční výměr, je cílem celé řady turistickým výprav (převážně mladých Čechů) a nabízí možnost bezpečného přenocování a domácího stravování. K večeři jsme si dali zcela luxusní čočkovou, drůbeží a nakonec ještě fazolovou polévku (v poslední jmenované plavaly pikantní klobásky s kouzelně navinulým chuťovým ocáskem) a jako dezert sušenky made in BG. Sladkosti, v obalech připomínajících zásoby vytažené z protiatomových krytů z doby studené války, kterými jsem se rozhodl povzbudit mé netrénované tělo kavárenského povaleče, nakonec skončily jako energetická zásoba na další den. Chutnaly božsky a přitom i v té výšce vyšly na směšných pár korun.

Image

Image

 

Bulharské pivo

pivoJe dobré a místy až velmi dobré. Trh ovládá klasický spodně kvašený ležák plzeňského typu v celé řadě mutací. Jeden chutná jako posvátné Gcko (tedy hnusně), další připomíná Stellu. V hospodě vás velké pivo přijde na v přepočtu 16 – 35 Kč. Nejnižší sazbu jsem zaregistroval v centru Varny, nejvyšší tamtéž v „luxusní francouzské restauraci“. Co se kvality ošetření týče, často bylo pivo vyloženě teplé, či zcela bez pěny. Výhodou Bulharska je na druhou stranu fakt, že si zde nehrají na pivní gurmány s Ambrosiem za 3,50 z Kaufláče a pivo prodávají i v tvrzených tmavých petlahvích o objemech 1 – 2,5 litru. Neznám nic lepšího, na noční cestu vlakem, než orosenou Zagorku přitisklou k horkem popraskaným rtům. Zde bych rád již v počátku vyvrátil jakékoli mylné domněnky o nehumánním nakládáním se stálicí naší scény. Zagorka je jméno pivovaru skupiny Heineken, jehož produkt mi zpříjemnil noční cestu na Bulharskou riviéru.


Káva

kavaBulhaři jsou národ posedlý kávou. Pijí ji kdekoli a kdykoli. Nejraději si ji dopřávají v plastikovém kelímku s kostkou cukru. V každém zaprděném bufetu, kde by v naší vlasti na slovo espresso paní za pultem reagovala: „Co si to o mě myslíš ty chlíváku!!“, připadá v Bulgárii slušná profesionální mašina. Další věc je, jaký mají kávovary servis, ale to je už jiné téma. Pijí se místní značky (většinou nic moc) a pak „luxury“ kategorie, italská Lavazza. Jako vrchol všeho, VIP jestli mi rozumíte, je zde prezentováno Illy. Hodnoceno stylem espresso marathon, většina káv by se pohybovala pouze na úrovni průměru. Ale, a to je velmi zvláštní, celkově mám z BG coffee kultury velmi pozitivní pocit.

Konec :-)

 

Přidat komentář
  • Ozzy  - Víno Melník červené a bílé
    No jo Melník. Pokud mě paměť neklame, tak do sklípku v melníku zaplatíte něco kolem 15 Leva. Místní "vinař" vám naleje po houbách, plísni a bůh ví čím dalším zapáchající červenou směr. Ano alkohol tam je - kdo nezkusil neuvěří. Každopádně vytříbený gastronomický zážitek. Doporučuji pít bílé, to je o něco lepší, ale zázraky rozhodně nečekejte
  • Evik  - posvátné Géčko
    "Jeden chutná jako posvátné Gcko (tedy hnusně)"...:-) 3x hurá, další člověk, který na otázku "Kam půjdem" neodpoví "Mně je to jedno, hlavně ať tam točí Gambrinus". bohužel se s tím setkávám často a to i u lidí, kteří vědí, jak se to pivo vaří:-( jinak super, že jste zpět, stýskalo se nám!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zagorkoooo
    Ozzy: Do sklipku jsem to neriskoval. V podstate nechapu, kde se porad bere "legenda" o melnicke vinarske oblasti.. Bile jsem ani nezkousel, ale diky za tip:) Do BG se jeste urcite vratim... tahle zeme toho ma hodne co nabidnout... krome rekordni korupce samozrejme:) Evik: Opravdu znate lidi, co takhle mluvi? Ouha... zkuste zajit do Pivovaru U Bulovky:) Ze ma rada nema logiku? Do prvniho dousku.. do prvniho:)
  • Guest
    prý tu kávu mají rádi hořkou a témeř vždy je zastoupena robusta... stejné poznatky ??? a prý jsou mistri v oboru "fake coffee" čili všude rádoby kopi luwak a kopie jamajky Blue mountain " je to tak ?.. hergot ja se tam uz těším ...:D o umění tu kávu připravit nepochybuji , po tom co jsem videl v Bosne a Chorvatsku
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Fakoffee
    Guest: S robustou bych i souhlasil, ale cukrik... cukrik oni muzou:) ad fakoffee.. nedelal jsem si ambice davat neco extra. Pil jsem to, co vetsina + jiz zminenou Lavazzu do "skla". Mimochodem... podil Lavazzy na BG trhu je omracujici. Nechapu...
  • Ondrej K  - Rybicky
    Moje zena porad zasnene vzpomina na smazene rybicky - foneticky ca ca (patrne tza tza)... pry stavaly 1 leva a byla to pochoutka
  • Guest  - wenda
    Ty rybičky ....nejsou to klasický grundle? dělum si je doma a vede je každý hypermarket. A ještě jedna věc, co je špatnýho na gambáči? Je to průmyslově vyráběné pivo ve velkém, a piju ho celkem rád. Normálně piju Svijany, ale když přijedu někam, kde točí taková ta regionální piva, u kterých hrozí zažívací potíže, rád po něm sáhnu. No jo no, ale asi nejsem takovej odborník, jako vy tady.
  • MartasCZ  - Caca není grundle ........
    Ca Ca nejsou grundle už z toho důvodu že grungle pokud si pamatuji jsou sladkovodní ryby. Ono ca ca podle mne je spíš označení smažených rybiček setkal jsem se napřiklad s 3 druhy caca najednou v jedné putikohospodě v Primorsku a všechny byli ca ca .... Velikostně od rybiček o málo větších než grundle přes velikost Sardinek až k rybičkám které jsem podezříval že jsou malí nedorostlí sledi. Podle mne caca je všechno co už příliš malé na to aby se to vyvrhlo a zpracovalo jinak :))) Ale dobrota ..... A s tím expresem máte pravdu narazil jsem na expreso v trafice , ve mirkopotravinách atd ... A ještě jedna věc překvapila a to cena k cigarum za 30 Kč jsem si dal kafe v ceně 3 Kč a to už se vidí málokde :)))
  • Luděk  - to wenda
    Mno to je zajímavé, že mám ochutnaná všechna česká průmyslová, dále podle Vás "taková ta regionální piva" (o kterých zřejmě nevíte lautr nic), piva z malých nebo restauračních pivovarů a asi od deseti domácích vařičů - homebrewářů, ale zažívací potíže z "takových těch malých piv" jsem neměl nikdy. A není to jen tím, že jsem z Plzně. Gambrihnus jsem naštěstí nepozřel několik let a Prazdroj si dávám nejvýš v tankovém provedení. Na Vámi oblíbeném Gambáči je špatné všechno - od použitých surovin, přes technologický postup výroby až po klamavou reklamu. Vyhýbám se pochopitelně marketovým pivům za 2,50 i se zálohou za láhev a nealko piva také nemusím, ostatně pivo v láhvích si prakticky nekupuji, preferuji točené. Jak je známo, sládek pivo vaří a hostinský dělá, takže své úsilí o pozdvižení kvality tohoto bohulibého nápoje směřujte i k majitelům knajp, do nichž (ne)chodíte :-)
  • Roman  - Gambrinus
    Zdravim, nejsem pivar a tak se ptam zde evidentne zasvecenych, coze to Gambrinus provadi, ze to je mezi chmel milujicimi cloveky neco jako Audi?
  • Prasojed  - Gambrinus
    Gambrinus je samozřejmě to nejlahodnější pivo na celičkym světě. Žádný jiný pivo neni bez hubuznetvořujících příchutí co do piva absolutně nepatří.
  • Biser Minkov  - Géčko
    Nevim, nevim, v Bulharsko jsem to /hnusně/ pivo NEPIL ale v Čehah ANO - unas U Skleniku a za podivu všem vaš proslovuti Gambač. Nej, Nej lepši je stejne Budwar. A to co mu v Čehah řikate KAFFE anebo TURKA!!!!!!!! to nechapu ani po 24 leteh. Na tom jste tolik špatně že neviml, nevim
Komentářů (12)