BLOG: Na chalupě u lesa |
Neděle, 09 Červenec 2006 23:23 |
Úmorné vedro posledních dnů mě doslova vyhnalo mimo dočervena rozpálený domov. Azyl jsem našel na chalupě mých přátel. Masivní kamenné zdi starého stavení společně s mohutným ořechem poskytovaly tolik ceněný stín a chlad. Víkend se nesl v poklidném duchu. Návštěva střídala návštěvu, inu klasický „letní provoz“. Až na přípravu nedělního oběda byla má role čistě pozorovatelská. Nachomýtl jsem se k přípravě domácího rybízového vína a jahodového koláče.
Domácí rybízové víno Vyrobit si víno v domácích podmínkách není vůbec složité. Stačí vám čistá skleněná nádoba objemu adekvátního k množství vstupních surovin, kvasinky, cukr, rybíz a nezbytná dávka nadšení a trpělivosti. Celou proceduru lze shrnout do následujících čtyřech kroků.
Takto připravený základ necháme několik dní „otevřeně“ kvasit. Následně nádobu uzavřeme a... čekáme. Nezbývá, než „výrobci“ popřát úspěšné kvašení :-)
Čerstvý jahodový koláč Co dodat. Jahody, vanilkový krém a piškotový korpus zaručují nadprůměrný chuťový zážitek. Recept je jednoduchý a jediný „zádrhel“ může na kuchaře číhat při zahušťování žloutků v parní lázni. Co mě ale úplně nesedí, je přítomnost „syrové“ mouky ve vanilkovém krému. Každopádně přikládám „rámcový“ recept.
Ingredience hotové: Jahody Piškotový korpus - koupený
Krém: 4 žloutky Máslo Cukr Mléko Hladká mouka
Postup Smícháme dvě ploché kávové lžičky hladké mouky a trochu mléka. Postupně přidáváme mléko až do celkového objemu směsi 120 – 150 ml. V teplé vodní lázni mícháme hmotu společně se žloutky a cukrem až do jejího zhoustnutí. Následně chladíme ve studené lázni (za stálého míchání aby se neudělal škraloup).
Biovíno Pálava – 2004 pozdní sběr Jedním z „přítomných“ vín byla i Pálava 2004 z biohospodářství Pollau pana Abrleho. K dispozici mám pouze níže uvedenou fotografii. Víno se ochutnávalo ve večerních hodinách. Vůni lze hodnotit jako typicky „pálavovitou“ - jemně kořeněnou. Nižší obsah zbytkového cukru činí víno velmi suchým. K tomu se ještě přidává, na můj vkus, dosti tlumená kyselinka. Kombinace chuťových vlastností a buketu mně přišla jako ne zcela vyrovnaná. Nehodlám zde polemizovat o „kvalitě“ roku 2004 z hlediska úrody vinné révy, k tomu nemám nejmenší kompetence. Ale posledních týdnech jsem měl možnost ochutnat řadu přívlastkových „Pálav“ z roků 2002, 2003, 2004 a 2005. V porovnání s „ročníkovou konkurencí“ mě toto víno příliš nenadchlo.
Baby on board – NO COMMENT
|